HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Solen ska producera energi till Förvaltarens hus i Ursvik

Sundbyberg Under våren har Förvaltaren installerat solceller på hustaken på Mönstringsvägen och Oxenstiernas allé i Sundbyberg. Målet är att solcellerna ska bidra med 20 procent av energibehoven till husen.
Foto: Linda Dahlin
Målet är att solcellerna ska bidra med 20 procent av energibehoven till husen.

– Solcellerna är anpassade till att täcka så stor del av grundlasten i varje fastighet. Än så länge är det svårt att lagra energi från de soligaste timmarna, därför har vi valt att inte bygga för stora anläggningar, säger Ulrika Malmin, Förvaltarens energiexpert i ett pressmeddelande.

Än så länge är batterier som kan lagra solenergin fortfarande väldigt stora och dyra.

– Dessutom är de inte tillräckligt utvecklade än. Inom 5-6 år finns det kanske prisvärda och bra lösningar, säger Ulrika Malmin.

Solcellerna i Ursvik är de första som satts upp inom Förvaltarens bestånd. Ulrika Malmin säger att de går igenom fastighetens förutsättningar innan solceller kan installeras.

– Drömmen är stora fastigheter som är byggda så att de tar emot ljus från olika håll. På Rissneleden i Hallonbergen finns ett sådant kvarter med över 500 lägenheter, säger hon.

Förvaltaren kommer att utvärdera installationerna i Ursvik och sedan avgöra hur de ska arbeta vidare med solenergi.

– I dag tittar vi på all nybyggnation och utreder även i vilka äldre hus det är möjligt och hållbart att installera solceller, säger Ulrika Malmin i pressmeddelandet.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.