Annons

Sommarkul på hemmaplan i norr

Norrbotten Alla åker inte bort på semester i sommar. Mer än hälften av landets hyresgäster stannar hemma. Och det finns mycket skoj att göra även på hemmaplan. Här är några aktivitetstips!
Sommarjippon. Uppskattade årliga sommarmarknaden i Tallnäs är ett av väldigt många arrangemang som hyresgästföreningen i Norrland står för. Föreningen hittas också som deltagare vid aktiviteter såsom exempelvis Skördedagarna i Boden.

I fjol gjorde Hem & Hyra en Skop-undersökning där man ställde frågan: ”Var tillbringar du sommarsemestern i Sverige?”. Av 1 000 tillfrågade svarade 56 procent att de mest är hemma i bostaden. Det är 36 procent fler än för fem år sedan.

Flera bostadsbolag har uppmärksammat att allt fler hyresgäster tillbringar sommardagarna i hemkvarteren och anordnar därför olika slags aktiviteter, främst för barn och ungdomar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Bland de flitigaste arrangörerna sticker Bostaden i Umeå ut rejält. Bolaget ser till att det finns aktiviteter lite överallt, för alla åldrar. Listan kan göras lång, men här är några exempel, och fler i grafiken intill (klicka på bilden för läsning):

  • Gå två betala för en på Visfestivalen på Holmön.
  • Vid respektive Mariehemsdagen, Sandviksdagen och Ersboda-Bostadendagen utlovas massor av aktiviteter för både vuxna och barn.
  • Seniormässa på Nolia den 28 september.

Även de mindre bolagen arrangera, eller bidrar till arrangemang. Som Malåbostaden som är delaktig i den rejält populära 60-talsveckan.

Annons

Arvidsjaurhem har varje sommar ett öppet hus. Det brukar locka uppåt 300 besökare under en eftermiddag.

Läs ocksåHär är högsta temperaturen du behöver stå ut med inomhus

– Vi har alltid en tipsrunda med fina priser, samt ”give aways” som alla kan få, berättar Kristina Bäckström.

– I år har vi även ett liknande arrangemang på Ringelsta, ett senior- och trygghetsboende. Sammanlagt tror vi att det blir hundratals besökare.

Andra bolag har inget inplanerat, men funderar på att kanske hitta på något i framtiden.

Annons
Läs ocksåSå umgås grannarna i coronatider

– Det kan vara något att fundera på i framtiden, säger Vindelnbostäders VD Joachim Blomberg.

En annan arrangör av sommarskoj är så klart Hyresgästföreningen, så håll utkik.

Fakta: Pengar att söka

Hyresgästföreningen har två fonder där förtroendevalda kan söka pengar för sommaraktiviteter:
Barn- och ungdomsfonden delar ut 200 000 per år. Syftet är att stimulera bra fritidsverksamhet för unga i utsatta områden.
Fonden för lokalt arbete för att välkomna flyktingar. Även här kan pengar sökas till verksamhet sommartid.

Källa: Tidningen Hyresgästen

Läs också Gårdsteater i Örebro – "ett sätt att minska ensamheten" Full fart på Hallsta Summer Camp Så hög temperatur måste du acceptera inomhus – och då kan du få pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.