Annons

Sparkad vd går med miljonersättning

Söderhamn Faxeholmens vd Gabriel Larsson fick sparken sedan det avslöjats att han sålt bilar billigt från företaget till sig själv, sin pappa och bekanta. Larsson får nu behålla sin lön på 83 000 kronor i månaden i ett år framåt.
Faxeholmen har gått med på att betala 1,3 miljoner i lön och sociala avgifter för sin sparkade vd.

Det var helahalsingland.se som avslöjade de märkliga bilaffärer som ledde till att Faxeholmens styrelse höll extra möte mitt i sommaren för att sparka sin vd sedan bara ett och ett halvt år tillbaka.

– Vi ser väldigt allvarligt på det som hänt. Det är därför vi entledigat honom, säger styrelseordföranden Lars Stål till Hem & Hyra.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Kommer ni att polisanmäla den före detta vd:n?

– Det är inte avgjort än. Den frågan kommer vi att leva med ett tag framöver.

Det som helahalsingland.se kunde avslöja var att när Faxeholmen i maj sålde fem transportbilar var köparna vd:n själv, hans pappa, en nära bekant till vd:n, Faxeholmens tidigare styrelseordförande Urban Wigren och en anställd på Faxeholmen.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

De fem bilarna såldes för totalt 59 000 kronor trots att priset enligt prissajter borde ligga på minst det dubbla.

Bilen som Gabriel Larssons pappa fick köpa för 8 000 kronor såldes vidare till en bilfirma efter bara två veckor. Där annonserades den ut för 39 000 kronor. Priset hade med andra ord plötsligt femdubblats.

Annons

Faxeholmens styrelse gjorde vid ett extrainsatt möte bedömningen att förtroendet var förbrukat för vd:n efter vad som avslöjats och beslutade att entlediga honom med omedelbar verkan.

Läs också"Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Men Gabriel Larssons fall blir mjukt rent ekonomiskt. Det står nu klart att han behåller sin lön på 83 000 kronor under den tolv månader långa uppsägningstiden. Med skatt och sociala utgifter blir Faxeholmens kostnad 1,3 miljoner kronor för att bli av med vd:n som anställdes så sent som i februari 2018.

– Vi har efter samråd med en jurist på Sabo bedömt att vi ska betala enligt avtalet under tiden som han är arbetsbefriad. Det hade varit möjligt att ta en tvist om det, men vi har bedömt att det knappast gynnat någon av parterna. Det är dyrt att föra tvist också, säger Lars Stål.

Han menar att anställningsavtalet är otydligt formulerat om vad som gäller när vd:n misskött sina åtaganden eller åligganden, och att det hade varit bättre om det funnits ett vd-avtal.

Gabriel Larssons uppsägningstid förlängdes för övrigt från sex månader till tolv månader så sent som 4 februari då tidigare styrelseordföranden gick med på att omförhandla det då gällande avtalet.

Hur känns det att behöva betala 1,3 miljoner för en chef som fått gå för att han misskött sig?

– Vi har inte blandat in känslor i det här. Det har handlat om affärsmässighet och innehållet i anställningsavtalet, säger Lars Stål.

Annons

Vice vd:n Linda Larsson går nu in som tillförordnad vd medan rekryteringen av Gabriel Larssons ersättare pågår.

– Vi får räkna kallt med att det kan ta ett halvår innan nästa ordinarie vd är på plats. Men Linda Larsson är erfaren och det kommer att fungera bra under tiden. Jag är inte orolig, säger Lars Stål.

Kommer ni att skriva ett tydligt vd-avtal med nästa chef?

– Ja, det kommer vi absolut att göra. Vi behöver också se över innehållet i vd-instruktionerna om bland annat hur det ska gå till när utrangerade tillgångar säljs så att vi inte behöver vara med om samma sak igen.

Hem & Hyra har sökt Gabriel Larsson för en kommentar.

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Efter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga” Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.