Annons

Spolade inte – tvingas flytta

Nyheter ​​ I mitten av 80-talet ärvde kvinnan en bostadsrätt på Östermalm i Stockholm. Sedan dessa har hon aldrig bott i lägenheten. Nu blir hon av med sin nyttjanderätt.
I bostadsbristens Stockholm finns det lägenheter som står tomma. Bostadsrättsinnehavaren ärvde lägenheten 1986, sedan dess har hon aldrig bott i den. Under 2003 eller 2004 inträffade en vattenskada i lägenheten. Golven revs bort ner till betonggrunden. Sedan dess har inga nya golv lagts in.
Enligt bostadsrättsföreningen uppmanades lägenhetsinnehavaren året därpå att se till så att vattenlåsen spolades regelbundet för att undvika dåligt lukt som spritt sig till grannarna, samt att tömma lägenhetens förråd eftersom vinden skulle byggas om till lägenheter. Året därpå fick hon två nya uppmaningar om att ha regelbunden tillsyn av lägenheten samt att åtgärda bristerna, men inget hände. 
Bostadsrättsinnehavaren hävdar å sin sida att hon utövat tillräcklig tillsyn. Anledningen till att förrådet inte röjts ur är att vindsutrymmet ännu inte upplåtits som bostadsrätt.
Tingsrätten anser att bostadsrättsinnehavaren åsidosatt sina skyldigheter. Dels genom att inte förse råbetongsgolven med ytskikt, dels genom att inte spola vattenlåsen regelbunden för att undvika dålig lukt. Hennes nyttjanderätt ska därför förverkas. Hon få dessutom betala rättegångskostnader på närmare 150 000 kronor.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.