Annons

Stal el av värden och gick runt med machete

Nynäshamn De stal ström av hyresvärden, kameraövervakade sina grannar och bar machete på uteplatsen. Under flera år har hyresgäster i Nynäshamn tvingats leva nära gänget som satt skräck i huset. Men trots beslut i hyresnämnden är lägenheten inte tömd.
Hyresgäster i Nynäshamn har levt med störningar, mängder av inbrott och en granne som stal el från trappuppgången via en kabel från sin brevlåda.

Ordet mardrömsgranne har fått en ny innebörd efter att Hem & Hyra har pratat med tre hyresgäster i ett hyreshus i Nynäshamn. De berättar om en lugn och behaglig tillvaro i huset fram tills att en kvinna flyttade in i december 2018.

– Då började det lukta marijuana i hela trapphuset och in i lägenheterna dygnet runt. Det var missbrukare i trapphuset och i källargångarna och högljudda fester, säger en hyresgäst som vill vara anonym av rädsla för att något ska hända.

Men det visade sig att det skulle bli värre. Mycket värre. Enligt grannarna flyttade kvinnan ut efter ett tag och hyrde ut lägenheter till olika personer. Då började polisen besöka lägenheten och grannarna blev vittne till att både stöldgods och gevär bars ut.

– Det var fruktansvärt. Jag som har små barn tyckte det var väldigt obehagligt när vi såg att polisen bar ut vapen och vi visste att de som bodde där var rejält drogade, säger en annan person i huset.

Grannarna vittnar om att människor besökte lägenheten stup i kvarten, ofta nattetid. En natt slog någon sönder glasrutan till lägenhetens balkongdörr vid uteplatsen. Efter det satte en av dem som bodde i lägenheten upp en övervakningskamera och filmade alla grannar som gick förbi.

– Det var väldigt obehagligt. Efter det var det flera killar på uteplatsen, en gick runt med en machete och det såg ut som att det var någon uppgörelse på gång, säger en annan hyresgäst i huset som vill vara anonym.

Hyresgästerna vi pratar med har känt sig otrygga, flera vågar inte gå ner i vare sig källaren eller tvättstugan. Vissa vågar inte rasta hunden utanför porten där drogpåverkade människor stått och hängt. Dessutom har förråd i huset utsatts för flera inbrott.

– Jag har inte vågat gå ner i källaren ens dagtid, säger en hyresgäst.

En mamma vittnar om att hennes barn inte vågar gå själva i trapphuset.
– Jag får gå ner och hämta dem i porten när de kommer från skolan.

Gänget i lägenheten har också stulit ström från värden via en sladd från lägenhetens brevlåda till en elkontakt i trappuppgången.

Hyresvärden Amasten skickade ut flera rättelseanmaningar till hyresgästen under 2020. Kvinnan uppmanades att sluta med störningar, plocka ner övervakningskameran, sluta stjäla el och avsluta den olovliga andrahandsuthyrningen. Men inget blev bättre och hyresgästen uppsagd.

När ärendet hamnade i hyresnämnden gick nämnden på hyresvärdens linje. Enligt beslutet skulle kvinnan ha flyttat senast den 12 januari i år.

Grannar i huset vittnar dock om att någon fortfarande bor kvar i lägenheten, trots att den alltså skulle ha tömts för flera veckor sedan.

Kvinnan dök inte upp i hyresnämnden och har inte yttrat sig i frågan. Hem & Hyra har också försökt få kontakt med henne utan att lyckas.

Hyresvärdens ombud, Martina Skog på inkassoföretaget Colligent, bekräftar att hyresgäster fortfarande uppehåller sig i lägenheten.
– Kronofogden ska avhysa dem inom kort, säger hon.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.