Annons

Stiftelsens miljoner går till fastighetsrenoveringar

Hässleholm Tre fastighetsägare delar på Bjärnum-hus tillgångar. Överskottet, på drygt fyra miljoner, ska öronmärkas för renoveringar av de fastigheter som stiftelsen sålde i höstas.
Foto: Pixabay
Bjärnum-hus ska avvecklas. Stiftelsens tillgångar ska gå till investeringar i fastigheterna i Bjärnum och Mala. Det är de nya ägarna som bestämmer vad det är för investeringar som ska göras men allt från takomläggningar till byte av fönster kan bli möjligt.

Den 30 september förra året sålde Bjärnum-hus sina fastigheter till tre olika fastighetsägare. Nästa steg i avvecklingen av stiftelsen är att fördela Bjärnum-hus tillgångar. Stiftelsen har tidigare uppgett att överskottet från fastighetsförsäljningarna ska användas till att främja bostadssituationen i Bjärnum. Nu har styrelsen beslutat exakt hur pengarna ska användas.

– Det är hyresgästerna som har skapat de här tillgångarna och vinsten ska därför komma dem till godo. Vi har inte lyckats underhålla fastigheterna på det sätt som borde ha gjorts. Vi har därför beslutat att pengarna ska öronmärkas för investeringar i fastigheterna, säger Conny Bengtsson, verkställande ledamot i Bjärnum-hus.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det kommunala bostadsbolaget Hässlehem, som köpte Bibliotekarien 2 och Skoputsaren 18 för 6 miljoner, tilldelas cirka 1,9 miljoner kronor. HSB Skåne, som köpte kvarteret Solbrinken för 7,5 miljoner får cirka 1,3 miljoner kronor. Den privata värden Team fastigheter i Hässleholm AB betalade 1,7 miljoner för fastigheten i Mala och tilldelas nu 0,6 miljoner kronor.

För att fastighetsägarna ska få tillgång till pengarna kräver Bjärnum-hus att de uppfyller vissa krav. Investeringarna som görs i fastigheterna får inte innefatta lägenhetsunderhåll utan ska användas till större projekt som gynnar hela fastigheten som till exempel fönsterbyten, upprustning av tvättstugor eller byte av tak. Maximalt lämnas bidrag som täcker 50 procent av projektets totala kostnad. Renoveringen kommer sedan följas upp av en extern konsult och pengarna betalas ut när projektet har slutbesiktigats och godkänts.

Annons

Bolagen fick köpa fastigheterna till förmånliga priser, nu får de ytterligare rabatt. Är det verkligen rättvist?

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

– Det är ofrånkomligt att ägarna blir gynnade av detta men vi kan inte se att det i sig innebär något problem. Det är seriösa värdar som har uppgett att de har för avsikt att vara långsiktiga i sitt ägande.

Kände köparna till den här förmånen innan de köpte fastigheterna? 

– När köparna visade sitt intresse för fastigheterna hade vi inte börjat de här diskussionerna utan det är ett beslut som har växt fram under resans gång.

Annons
Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Finns det något krav på att renoveringarna ska utföras under en viss tidsperiod?

– Nej, men vi förutsätter att de sätter igång så snart som möjligt. Skulle det vara så att fastighetsägarna inte är intresserade av att renovera får vi tänka om. Stiftelsen avvecklas först när pengarna är slut.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.