Annons

Stopp för nya hyreshus i Slite

Slite Det blir inga nya hyreshus i kvarteret Ejdern i Slite. Bygget blir för dyrt uppger Gotlandshem som avbryter projektet. Bolaget ska nu försöka hitta andra platser att bygga på i Slite.
Foto: Gotlandshem
De planerade husen i kvarteret Ejdern i Slite.

I Slite har Gotlandshem planerat att bygga 18 nya hyreslägenheter och i somras fick bolaget köpa tomtmark i kvarteret Ejdern av regionen. Men när det i höstas var dags att ta nästa steg och söka bygglov drog bolaget i bromsen. Orsaken var att kostnaderna blev för höga.

I oktober beslutade styrelsen att pausa satsningen för att utreda om det gick att förbättra lönsamheten i bygget. Något som inte visade sig möjligt och när frågan skulle avgöras i dag tog styrelsen beslutet att lägga ned projektet och inte fullfölja tomtköpet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Vi har verkligen vänt på alla stenar och alla i styrelsen kände nog sorg över att skippa Ejdern, säger Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem.

Enligt Kalkhäll är problemet de begränsningar som finns för vad som går att bygga på tomtmarken i kvarteret Ejdern. Detaljplanen är från 1974 och går inte att ändra på.

Annons

— Det finns olika standardritade hyreshus som är ekonomiskt fördelaktiga och intressanta att bygga som till exempel kombohusen. Men problemet är att planen för Ejdern inte tillåter det, säger Elisabeth Kalkhäll.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Men att det inte blir något bygge i kvarteret Ejdern innebär inte slutet för Gotlandshems satsning i Slite. Styrelsen har gett bolaget i uppdrag att hitta annan byggbar mark på orten.

— Det finns ett antal planlagda tomter som är intressanta och sedan finns det tillgänglig mark hos regionen som är ännu mer attraktiv, men som inte inte är planlagd, säger Elisabeth Kalkhäll.

Annons

Uppdraget ska återrapporteras på nästa styrelsemöte i februari.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

— Vi kommer nog att behöva mer tid. Det går inte att uttala något nu om tidplanen för när ett bygge kan bli av i Slite, det beror på så många olika saker, förklarar Elisabeth Kalkhäll.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.