HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Wallenstam höjer hyrorna i Göteborg

Göteborg Wallenstams hyresgäster i Göteborgsområdet får sin hyra höjd med mellan 0 och 1,2 procent. Hyreshöjningen är lägst i Västra Götaland hittills. Men hyresgästen Anneli Nedholm tycker att bolaget kunde avstått helt från att höja med tanke på coronakrisen.
Foto: Gustaf Görfelt
Anneli Nedholm arbetar som skräddare och blev arbetslös när krisen gjorde att hennes provanställning avslutades. Hade hon ägt sitt boende kunde hon ha ansökt om tillfällig amorteringsfrihet för att få lägre kostnader. Nu får hon istället högre boendekostnad när hennes hyresvärd Wallenstam höjer hyran.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Anneli Nedholm bor i hyrehusområdet Vita Björn i Majorna.

Läs ocksåSjälvförsörjande på el – men hyresgästernas räkning rusar 650 procentWallenstam är självförsörjande på el, bland annat för att skydda sig mot prissvängningar. Men skyddet gäller inte för hyresgästernas del.

Eftersom hon är medlem i Hyresgästföreningen fick hon nyligen ett brev. Där kunde hon läsa att Hyresgästföreningen och Wallenstam har gjort upp om höjd hyra från och med 1 maj.

Samtidigt pågår stambytesrenoveringar på Vita Björn, med intrappning av nya högre hyror.

Nu blir det kaka på kaka. Det är ärligt talat väldigt förvånande att man gör så i de här oroliga tiderna, säger Anneli Nedholm.

Läs ocksåPrivatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i GöteborgStena Fastigheter, Wallenstam och Ernst Rosén hör till de Göteborgsvärdar som vill höja hyrorna med 9,73 procent från årsskiftet. Cirka 33 000 lägenheter omfattas av förhandlingen.

En mindre del av Wallenstams hyresgäster slipper höjning, andra får hyran höjd med 0,5 procent och den största delen får en höjning med 1,2 procent.

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor betyder 1,2 procent höjning att hyresgästen får betala 72 kronor mer i månaden.

Höjningen är den lägsta hittills i Västra Götaland och ligger rejält under Wallenstams inledande yrkande på 3,5 procent.

Läs ocksåNya hyror klara hos Göteborgs privatvärdar

Det blir dessutom ingen höjning för april, trots att det gamla avtalet gick ut 1 april.

Men för Anneli Nedholm innebär det ändå att hon får hyran höjd med den högsta nivån, samtidigt som hon just blivit av med jobbet på grund av coronakrisen. Hon tycker att det hade varit mer rimligt att frysa hyrorna i ett läge när så många människor är ekonomiskt berörda.

Det är inte bara de som blivit arbetslösa eller permitterade. Många är hemma mer, är sjukskrivna mer, vabbar mer. Jag själv har turen att ha en man som arbetar i vården, så han har sitt jobb kvar. Men jag har flera vänner här i området som blivit av med sina arbeten och som är ensamstående, säger Anneli Nedholm.

Den med ägt boende kan ansöka om tillfällig amorteringsfrihet på lånen. Men för hyresgäster blir utgifterna tvärtom högre.

Man pratar mycket om hur man ska hjälpa företag som hyr kommersiella lokaler. Men vi som har arbetat i butikerna och blivit av med jobben då? Hela samhället försöker hjälpas åt och man vill dessutom hålla i gång konsumtionen. Då är det väldigt konstigt att bara köra på med årliga hyreshöjningar, precis när det är som mest kritiskt, säger Anneli Nedholm.   

Hem & Hyra har varit i kontakt med både Wallenstam och Hyresgästföreningen. Ingen av parterna vill dock kommentera uppgörelsen ännu, utan väntar in en större förhandling mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR, som ännu inte är avslutad.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Coronakrisen: Västsvenska värdarna som skjuter på hyreshöjningen eller sänker hyran

Så förhandlas din hyra

Läs också Det skulle bli nya hyresrätter - nu hyrs lägenheterna ut till företag Brev till alla Västerstadens hyresgäster: ”Betala inte”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.