HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Willhem höjer hyrorna för 3 700 hyresgäster i Storgöteborg

Göteborg Nu höjs hyrorna för närmare 3 700 hyresgäster som bor hos Willhem i Göteborg, Lerum och Partille. Höjningen blir i snitt 1,48 procent, och gäller från och med 1 april.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Willhem AB är en av Västsveriges större privata hyresvärdar. Bolaget är statligt ägt, genom Första AP-fonden som förvaltar en del av pengarna i det statliga inkomstpensionssystemet.

Nu står det klart att bostadsbolaget höjer sina hyror i Storgöteborg. Detta sedan förhandlingarna med Hyresgästföreningen nyligen avslutats.

Läs ocksåKartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen

Uppgörelsen berör närmare 3 700 hyresgäster i Willhems olika bostadsområden. De får vänja plånboken vid en genomsnittlig höjning på 1,48 procent. Det motsvarar ungefär 89 kronor mer i månaden för en lägenhet som hittills har haft en månadshyra på 6 000 kronor.

Exakt hur mycket det blir beror dock på var man bor. I Göteborg och Lerum höjs hyrorna i två olika nivåer, antingen 1,45 procent eller 1,55 procent, med ett genomsnitt på 1,46 procent. I Partille blir höjningen antingen 1 procent eller 1,55 procent.

De nya hyrorna gäller från och med 1 april. Höjningen för april månad betalas på hyresavin för maj.

Läs ocksåBrev till alla Västerstadens hyresgäster: ”Betala inte”

– Det som blev bättre i år jämfört med förra årets förhandling är att vi kom överens i relativt god tid. Det blev endast en månad retroaktiv hyra för våra hyresgäster, säger Willhems fastighetschef i Göteborg Eva Håård.

Däremot är Willhem inte nöjda med nivån, som enligt Eva Håård är ”alldeles för låg” för att täcka bolagets kostnadsökningar på sikt och göra det möjligt att utveckla fastighetsbeståndet.

När förhandlingarna med Hyresgästföreningen inleddes ville Willhem höja hyrorna med 2,8 procent. Nu blev resultatet alltså lite drygt hälften av ursprungskravet.

Läs ocksåEfter hyresvärdens blunder: Ghassan får kraftigt sänkt hyra

Willhem vill att förhandlingssystemet ändras i grunden, till förmån för en större ”jämbördighet mellan parterna”.

– Den fortsatta dialogen som pågår på riksnivå är viktig för oss. Den gäller ett regelverk för de årliga förhandlingarna som kan ge oss tydliga och gemensamma direktiv för vad hyreshöjningen ska grundas i, säger Eva Håård.

För drygt tre år sedan utnämndes Willhem till en av landets värsta värdar. På Hem & Hyras lista, som utformas med hjälp av Hyresgästföreningens jurister, hamnar fastighetsägare som har utmärkt sig negativt genom att till exempel ha fått ovanligt många klagomål.

Sedan dess har Willhem ryckt upp sig i Göteborg, där bolaget bland annat tagit över nedgångna hyreshus i Bergsjön. Det avspeglas i årets hyresuppgörelse, menar Hyresgästföreningens förhandlare Anneli Hyökki.

– Vi har utgått ifrån vad de har gjort i de olika områdena. Det är bättre nu än det var förut, även om de har en resa kvar att göra, säger hon.

Senast Willhem höjde hyran i Göteborgsområdet var i april förra året. Då blev höjningen 1,5 procent, hälften av vad bostadsbolaget hade yrkat från början.

Ytterligare en hyresuppgörelse har nyligen blivit klar på privatsidan. Den gäller privata fastighetsägare i Kungälv, Ale och Stenungsund samt på Tjörn och Orust som företräds av branschombudet Fastighetsägarna GFR.

I dessa hyreshus höjs hyran med i genomsnitt 1,82 procent, i ett spann på mellan 1 procent och 1,93 procent. Höjningen gäller, liksom för Willhems hyresgäster, från och med april.

Fastighetsägarna GFR hade från början begärt att få höja hyran i de aktuella områdena med 3,5 procent.

LÄS MER

Fakta: Willhem

Willhem äger och förvaltar ungefär 26 000 lägenheter i Göteborg, Borås, Skövde, Trollhättan, Halmstad, Helsingborg, Stockholm, Malmö, Jönköping, Karlstad, Linköping, Eskilstuna och Västerås.

Huvudkontoret ligger i Göteborg. Här äger bolaget hyreshus i Bergsjön och Biskopsgården.

Willhem ägs i sin tur av Första AP-fonden. Det är en av fem statliga buffertfonder som ingår i det statliga inkomstpensionssystemet.

Läs också Trots strandning: Västerstaden höjer hyran på eget bevåg Så höjs studenthyrorna i Östergötland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.