Annons

Balder höjer hyrorna i Storgöteborg

Göteborg Nu höjer Balder hyrorna för cirka 3 200 hyresgäster i Göteborg och Lerum. Höjningen i Göteborg är en av de lägsta i länet hittills i år. Det beror delvis på coronavirusets framfart.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Årets hyresförhandlingar mellan Balder och Hyresgästföreningen är klara. Ungefär 3 200 hyresgäster berörs i bostadsbolagets områden i Göteborg och Lerum.

I Göteborg höjs hyrorna med i genomsnitt 1,4 procent. Det är en av de hittills lägsta hyreshöjningarna i hela länet i år. LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Genomsnittshöjningen motsvarar 84 kronor mer i månaden för den hyresgäst som hittills har haft en månadshyra på 6 000 kronor.

Hur stor höjningen blir beror dock på var du bor. Uppgörelsen med Hyresgästföreningen omfattar fem nivåer, från 1,16 procent upp till 3,5 procent. Ombyggda lägenheter har fått den lägsta nivån.

I Lerum blir den genomsnittliga höjningen något större, 1,7 procent. Spannet ligger här mellan drygt 1,6 och 1,9 procent.

Annons
Läs ocksåKartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen

De nya hyrorna gäller från 1 april. Det betyder att berörda hyresgäster får betala delar av höjningen i efterskott. Höjningen för april, maj och juni fördelas på hyresavierna för juli, augusti och september.

När förhandlingarna med Hyresgästföreningen inleddes i vintras ville Balder från början höja hyrorna med upp till 3,5 procent. Slutresultatet blev alltså betydligt mer blygsamt, inte minst på grund av coronavirusets framfart.

– Vi valde i år att, på grund av rådande omständigheter, enbart justera för allmänna taxehöjningar och även att landa förhandlingarna så snabbt som möjligt, säger Balders kommunikationschef Sandra Nilsson i ett mejl till Hem & Hyra.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Överenskommelsen bekräftar Hyresgästföreningens bild av att hyrorna behöver hållas tillbaka i år, konstaterar föreningens förhandlare Mohidin Abukar.

Annons

– Vi har en ny omvärldssituation på grund av coronapandemin och hur den påverkar hyresgäster, samt låga räntor och en låg inflation, säger han.

Senast Balder höjde hyrorna i Göteborgsområdet var i april förra året. Då blev höjningen i snitt 1,87 procent för hyresgästerna i Göteborg.

Hyresgästerna på Långströmsgatan på Hisingen fick en högre höjning i en separat uppgörelse. Den började å andra sidan inte gälla förrän 1 juli, som kompensation för störningar vid ombyggnadsarbete i området.

Fakta: Balder
  • Hyresvärden Balder är ett av de största privatägda bostadsbolagen i Västsverige.
  • I Göteborg äger företaget bland annat många lägenheter i Gamlestaden, på Smörslottsgatan vid Östra sjukhuset, Långströmsgatan på Hisingen, runt Kosmosgatan i Bergsjön samt i stjärnhusen intill Frölunda torg.
  • Dessutom äger Balder en stor mängd fastigheter i centrum.
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.