Annons

Stor oro hos Aligeras hyresgäster

Töreboda Förra hösten tog Aligera Töreboda AB över ägandet. Nu kan hyran höjas med upp till 27 procent. "Då får många svårt att bo kvar", säger husombudet Jan Erik Ahlquist.
Foto: Mia Kjellsson
Bobilen var mötesplatsen när Hyresgästföreningen kom till Töreboda för att träffa Aligeras oroliga hyresgäster. Här blir hyresgästerna Sten och Gisela Andersson samt husombudet Jan Erik Ahlqvist intervjuade av reportern Sten Lillieström från Sveriges Radio Skaraborg. Längst till vänster syns Maria Holmberg från Hyresgästföreningen.

Oron är stor bland hyresgästerna i Aligera Töreboda AB:s omkring 90 lägenheter i Töreboda. Det blev tydligt när Hyresgästföreningen parkerade sin Bobil på torget i Töreboda och bjöd in till samtal. Bakgrunden är att den privata hyresvärden yrkat på hyreshöjningar på upp till 27 procent.

– Många är chockade över att Aligera vill höja hyran med sådana procentsatser, säger Mia Kjellsson, projektarbetare hos Hyresgästföreningen. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Innan hon och kollegan Maria Holmberg kom till Töreboda med Bobilen hade Hyresgästföreningen kontaktat de 41 medlemmarna som bor i Aligeras lägenheter. Berättat om vad som var i görningen och bjudit in till samtal. 

– Vi vill ta reda på hur medlemmarna ser på sitt boende. Vilka önskemål, förväntningar och krav de har. Nu ska vi sammanställa synpunkterna så att de kan användas i de kommande hyresförhandlingarna, säger Mia Kjellsson. 

Jan Erik Ahlquist är en hyresgästerna. Han har haft många olika värdar under de 24 år som han hyrt sin lägenhet på Norra Torggatan. Och han är inte imponerad av Aligeras insats så här långt. 

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Utemiljön är misskött, sophanteringen har försämrats och fastighetsskötaren är svår att få tag på, säger Ahlqvist som nu engagerat sig som husombud för Hyresgästföreningen.

Annons

– Standarden här är inte hög. Flera lägenheter saknar köksfläkt och badrummen är små. Nu hoppas jag att vi hyresgäster lyckas gå samman och agera mot den föreslagna hyreshöjningen. För om de höjer till de nivåer de nu yrkar på befarar många att de inte har råd att bo kvar, säger Ahlquist. 

Aligeras vd, Jörgen Bender, säger att bolaget vill satsa på sina fastigheter i Töreboda men att det innebär kostnader.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Våra hyror ligger väsentligt under de marknadsmässiga i Törebodas centralort. Det visar vår genomlysning och det vill vi justera. 

Ni köpte fastigheterna för ett år sedan. Vilka investeringar har ni gjort i dem sedan dess?

– Vi investerar löpande. Så fort någon flyttar ut gör vi en uppgradering av lägenheten. Vi underhåller fastigheterna utvändigt. Och vi genomför energiåtgärder. Oljeuppvärmningen ska bytas ut mot förnyelsebar energi, som till exempel luftvärmepumpar och solpaneler. 

Annons

Vad vill du säga till de som är oroliga över om de har råd att bo kvar?

– Jag har jättesvårt att bemöta den typen av känslomässiga argument. Det pågår en förhandling och det går inte att säga vilken höjning vi landar på till slut. Vi följer förhandlingsordningen, säger Bender. 

En tvårummare på 60 kvadratmeter som idag har en hyra på 4 000 kronor i månaden skulle med bolagets krav få en höjning med i genomsnitt 560 kronor i månaden.

Nästa förhandlingsträff är den 11 januari.

Fakta: Aligera Töreboda AB

Dotterbolag till vindkraftsproducenten Aligera.
Köpte, i december 2015, 26 fastigheter med 298 lägenheter i Skara och Töreboda av fastighetsbolaget Balder. 
Totalt handlar det om en uthyrningsbar yta om cirka 21 000 kvadratmeter bostäder och 2 500 kvadratmeter kommersiella lokaler. 
Priset var 185 miljoner kronor.

Källa: Hyresgästföreningen och Fastighetssverige

Pengar i en portmonnä.
Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.