HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stor oro när Sollentunahems hyresrätter ska säljas

Sollentuna Budgivningen har startat för den första etappen av försäljningar från Sollentunahem. I början av nästa år tar en privat fastighetsägare över 538 hyresrätter i Rotebro och Rotsunda.
Foto: Charlie Olofsson
"Det här mötet borde de haft 2016, när beslutet om utförsäljningarna togs", säger Thomas Axelsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Sollentuna.

Det var fullt på Arena Rotebro den 26 september, då boende i området informerades om tidsplanen för försäljningen. Vissa fick stå längs väggarna och många hade frågor.

− Utförsäljningen inkräktar på folks boendetrygghet och det har inte blivit bättre av att vi har fått så dåligt med information. Det här mötet borde de haft 2016, när beslutet om utförsäljningarna togs, säger Thomas Axelsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Sollentuna.

Hyresgästföreningen har länge arbetat emot utförsäljningen och Thomas Axelsson är personligen berörd eftersom han bor i en av lägenheterna som ska säljas.

Många boende befarar att den nya hyresvärden ska renovera och chockhöja hyran eller sälja vidare så snart det blir tillfälle att göra vinst. Under mötet i Rotebro pressades representanterna från kommunen och Sollentunahem hårt kring hur de ska se till att det inte blir så.

Martin Lindfors, vd på Sollentunahem, presenterade en lista med krav som de ska ställa på den nya ägaren. Företaget kommer till exempel få betala böter till kommunen om de säljer vidare inom ett visst antal år.

− Vi vill ha någon med erfarenhet, någon som har varit med ett tag och har bra referenser. Vi vill se en långsiktig ägare, säger Henrik Thunes (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Thomas Axelsson ger inte mycket för kravlistan från kommunen och Sollentunahem.

− Jag tror inte att de kommer ställa de kraven i skarpt läge, säger han.

Köpeavtalet mellan kommunen och den nya fastighetsägaren ska enligt planen skrivas under den 17 december. Den nya ägaren väntas ta över senast i mars nästa år.

Totalt är det 2 000 av Sollentunahems lägenheter som ska säljas i tre etapper fram till år 2023. Intäkterna ska bland annat finansiera 1 500 nya kommunala hyresrätter.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.