HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stora skillnader i arvoden mellan ordföranden

Skåne Inget eller 209 430 kronor per år. Hem & Hyras granskning visar att det är stora skillnader i arvodena mellan ordförandena i Skånes bostadsbolag.

Överlägset bäst betald i Skåne är Helsingborgshems ordförande:

 – Folk tror att det bara är att håva in pengar när man är politiker. Men så är det inte. Det är mycket slit, säger Lars Hansson (C). Han är Helsingborgshems nya ordförande sedan ett halvår tillbaka.

Läs ocksåYlva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stoppKollektiv

I stora drag är ordförandens uppgift att leda och organisera styrelsen, kontrollera att besluten verkställs samt ha en regelbunden dialog med ägaren, vd:n, revisorerna och media.

Lars Hanssons uppdrag motsvarar 23 procent av en heltidstjänst och ersättningen utgår ifrån kommunalrådens arvoden.

– Hittills har jag lagt ner dubbelt så mycket tid. När jag lärt mig mer och endast arbetar de 23 procenten tycker jag att ersättningen är rimlig.

Läs ocksåHyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning”En domareklubba, texten "Sveriges advokatsamfund", en lagbok och en ung kvinna. Hyreskontrakt. Hyresvärd.

Varför är det så stora skillnader i Skåne?

– Helsingborgshem är ett av de ledande bostadsbolagen i Sverige. Vi förvaltar inte bara bostäder utan är ett drivande bolag som bygger mycket och har projekt för att minska arbetslöshet med mera.

Skånes största kommunala bostadsbolag, MKB i Malmö, hamnar i mitten av Skånelistan med ett arvode på knappt 86 000 kronor. I grannkommunen Lund är arvodet desto högre – 160 000 kronor.

Läs ocksåHyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst”Faksimil "Ansökan om exekutiv försäljning" för hus i Örkelljunga och Skånes Fagerhult. Hyresgästen Magnus Nyh.

– Jag är medveten om att arvodet ligger väldigt högt. Vi har tidigare försökt ändra det och kommer att ta upp frågan igen under den här mandatperioden, säger kommunalrådet Anders Almgren (S).

Han kan tänka sig en frysning av arvodet under några år.

– Men vi vill få en bred majoritet för vårt förslag så att det inte blir någon ryckighet beroende på vem som styr.

Hittills har de borgerliga partierna inte varit intresserade av ändra arvoderingen.

Skurups kommun dubblade sitt arvode för några år sedan och i dag ligger det på 91 411 kronor.

– Vi tittade på vad andra bolagsstyrelser i närheten hade och försökte lägga oss i nivå med det. Vi vill absolut inte sticka ut, säger Pierre Esbjörnsson (S), kommunalråd i Skurup.

Numera är arvodena låsta mot riksdagsmännens löner och höjs i samma takt som dessa. Pierre Esbjörnsson menar dock att dubblingen var rimlig.

– Jag tycker inte det är för mycket. Skurupshem har 1 100 lägenheter och det krävs en ganska stor arbetsinsats.

Läs också Försvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende" Hyresvärden försvann – hyresgäster lämnas utan värme och varmvatten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.