Annons

Strandade förhandlingar i Munkedal

Munkedal Det blir inga höjda hyror vid årsskiftet för Munkbos hyresgäster. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen strandade redan vid första sittningen.

Kommunala Munkedals Bostäder vill höja hyran med 4,2 procent för lägenheter med varmhyra och 3,9 procent för den som betalar värmen separat. Hyresgästföreningens motbud låg på 0,7 procent.  

Förhandlingarna startade i förra veckan. Parterna hann inte ens komma in på diskussioner om nivåerna innan det sa stopp.
– Hyresgästföreningen ville inte godkänna att vi hade med en vinst i vårt underlag, det tycker vi är väldigt märkligt. Vi ansåg inte att det fanns någon möjlighet att fortsätta, säger Munkbos vd Lars Johansson. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Munkbos vinst är ett överskott på runt 340 000 kronor, pengar som stannar i bolaget enligt Johansson. Munkedals kommun har ännu inte specificerat något avkastningskrav för sitt bostadsbolag.
– Vår ägare har aldrig plockat ut någon vinst från oss. Vi behöver de här pengarna till bland annat underhåll, men det verkar som att självkostnadsprincipen lever kvar hos Hyresgästföreningen, säger Lars Johansson. 

Annons

I ett pressmeddelande från Hyresgästföreningen säger förhandlaren Petar Margitin att det är uppenbart att parterna står långt ifrån varandra, men föreningen var villig att fortsätta förhandla.
– Tyvärr valde bolaget att avbryta förhandlingarna och söka medlingshjälp redan vid vår första träff. 

För hyresgästerna innebär strandningen att beskedet om nästa års hyror skjuts upp. Nu ligger saken hos medlare på central nivå. Deras uppdrag är att ta fram ett medlingsbud eller hänskjuta tvisten till Hyresmarknadskommittén, som består av representanter för de allmännyttiga bostadsföretagens organisation SABO och Hyresgästföreningens riksförbund. 

Annons
Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Relaterat: Läs Hem & Hyras artikel om hyreskrav i Fyrbodal och hela listan med krav i Västra Götaland.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sina argument och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning.
Parterna måste acceptera kommitténs beslut.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.