Annons

Studenter i Eskilstuna erbjuds bostad i Västerås

Södermanland På grund av bostadsbrist erbjuder allt färre studieorter bostadsgaranti för studenter. Västerås och Eskilstuna hör till de orter som har kvar sina garantier – och har i stort sett lyckats uppfylla dem även inför höstterminen, trots rekordmånga nya studenter.
Mälardalens högskola har till skillnad från många andra lärosäten kvar sin bostadsgaranti för nya studenter från andra delar av landet. I år har några av Eskilstunastudenterna fått erbjudande om bostad i Västerås i stället för på studieorten på grund av bostadsbrist.

Enligt en lägesrapport inför terminsstarten från branschorganisationen Studentbostadsföretagen har andelen studentbostadsföretag med någon form av bostadsgaranti minskat från var tredje år 2015 till var fjärde 2017 och är nu nere på var femte, bland de 40 företag i Sverige som har svarat på enkäten.

Vid Mälardalens högskola, med campus i Västerås och Eskilstuna, finns bostadsgarantin kvar även inför den här höstterminen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– I Västerås har det gått jättebra, men i Eskilstuna har det varit lite tuffare. Alla i Eskilstuna har fått ett erbjudande om bostad, men några få av dem har blivit erbjudna en bostad i Västerås i stället. Det handlar om ungefär fem personer, säger Viktor Persson Bengtsson, bostadsinformatör på Bostad Västerås och Bostad Eskilstuna, bostadsportalerna som administrerar bostadsgarantin.

Annons

I år har 9704 antagningar gjorts till Mälardalens högskola i andra urvalet, vilket är fler än någon annan hösttermin de senaste tio åren. Den tidigare toppnoteringen från 2016 var 9490 antagningar. I vissa fall kan samma person vara antagen till flera utbildningar.

– Bostadsgarantin är otroligt viktig, både för att locka hit studenter och ur ett studieperspektiv. Det är jätteviktigt att starten blir bra och att man slipper hoppa runt, så att man trivs och kan få studiero direkt, säger Ammie Westbeck, chef för sektionen för antagning och examen på Mälardalens högskola.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

I Västerås omfattar garantin alla studenter vid Mälardalens högskola som har bott i minst sex månader på en annan ort än Västerås innan studierna påbörjas, medan garantin i Eskilstuna bara gäller nya studenter som bor längre bort än på pendlingsavstånd. Orsaken är att studentbostadsmarknaden är i någorlunda balans i Västerås, medan det råder större brist på bostäder i Eskilstuna. Även förra året var det ett antal studenter som blev erbjudna bostäder i Västerås i stället för på studieorten Eskilstuna.

Annons

– Normalt erbjuder vi bara studentbostad på den ort utbildningen är förlagd. Men eftersom MDH finns på båda orderna och många utbildningar ger kurser på bägge orter löser vi boendet på det sättet om det behövs, skriver Peter Odeheim på Bostad Västerås och Bostad Eskilstuna, i ett mejl.

Fakta: Så fungerar bostadsgarantin
  • Bostadsgarantin gäller nya heltidsstudenter vid Mälardalens högskola som flyttar till Västerås/Eskilstuna och har bott minst ett halvår på en annan ort än studieorten innan dess.
  • Den sökande måste registrera sig på Bostad Västerås/Bostad Eskilstuna och göra en ansökan.
  • För Eskilstuna gäller garantin inte studenter som bor i kommuner som anses ligga inom pendlingsavstånd (Västerås, Strängnäs, Arboga och Flen).
  • Garantin inför höstterminen gällde från dagen antagningsbeskeden skickades ut till och med 10 augusti.
  • Bostaden man erbjuds kan vara ett studentrum, en lägenhet eller en del av en större lägenhet.
Läs också Marcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakueras Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.