Annons

Studentkåren bojkottar hyresvärdar

Gotland Flera mindre hyresvärdar på Gotland får inte längre söka hyresgäster genom studentkåren. Några värdar plockades bort från kårens hemsida sedan de vägrat gå med på besiktning av lägenheterna. I ett fall ansågs boendet vara i för dåligt skick.
För att underlätta för studenter att hitta bostad förmedlar Gotlands studentkår Rindi kontakt mellan studenter och hyresvärdar. Bland annat får värdarna annonsera på kårens hemsida på internet.
 
Men sedan en student hört av sig och ifrågasatt standarden på sitt boende genomfördes en besiktning.
– Jag åkte dit och tittade i sällskap med Lars Arvidsson från Hyresgästföreningen, berättar Carina Karlsson, boendeförmedlare hos studentkåren Rindi.
 
Lägenheten de besökte, som liksom många andra studentboenden hyrs ut möblerad, var i dåligt skick.
– Det var mögel på några ställen, kakelplattor hade lossnat i köket och möblerna i vardagsrummet var trasiga och slitna. Det var allmänt väldigt sunkigt och kändes inte alls som ett värdigt studentboende, säger Carina Karlsson.
 
Ett brev med uppmaning om att åtgärda bristerna skickades till hyresvärden.
– Jag vet inte om det har gett något resultat ännu. Men jag har sett att värden annonserar på Blocket i stället.
 
Tills vidare har värden i fråga plockats bort från hemsidan. Samma öde har mött ytterligare en handfull hyresvärdar, men av andra skäl.
– Vi bestämde oss för att besiktiga fler mindre studentboenden. Två hyresvärdar ville inte låta oss komma och titta. Det känns förstås lite skumt. Man undrar vad de vill dölja.
 
Ytterligare ett par har valt att inte svara alls på förfrågan. Alla de här värdarna har strukits från hemsidan. Däremot har besiktningar kunnat genomföras i rum och lägenheter hos omkring 15 värdar, utan att några större brister hittats. De får fortsätta annonsera på hemsidan.
 
Lars Arvidsson menar att unga studenter oftare än folk i allmänhet riskerar att utnyttjas av oseriösa hyresvärdar.
– Ofta är det deras första boende och då har de inte så bra koll på vad som gäller, vad de har rätt till. Det utnyttjar tyvärr vissa hyresvärdar till bristningsgränsen, även om många sköter sig, säger han.
 
Studentkåren och Hyresgästföreningen har ambitionen att fortsätta med regelbundna besiktningar.
– Men det är viktigt att man kontaktar oss om man har problem med hyresvärden, säger Carina Carlsson.
 
Att annonsera på studentkårens hemsida har hittills varit gratis, men i och med att kårobligatoriet avskaffas inför höstterminen behöver kåren öka sina intäkter och börjar ta betalt av hyresvärdarna.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Gotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procent Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.