HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sundsvalls fastighetskung säljer stort och satsar på kinesiskt

Västernorrland Amasten köper upp nästan alla Stig Svedbergs fastigheter. Nu ligger fokus istället på en ny typ av hyresrätter – kinesiska modulhus. Se hela presskonferensen om affären och framtiden här.

Sundsvalls privata fastighetsägare och lokalprofil Stig Svedberg har gjort en jätteaffär med Amasten. Han säljer alla sina ögonstenar i stan och mer än så.

– Det är fantastiskt roligt att få köpa Sundsvalls finaste bostadshyreshus i bästa läge i centrala Stenstaden. Vi tror mycket på Sundsvall och ser fram emot att långsiktigt utveckla regionen och vårt bestånd, säger Jan-Erik Höjvall, VD Amasten.

Läs ocksåVinst på 50 miljoner för ABK i Kristianstad

Amasten har tecknat avtal att få köpa 21 bostadshyreshus med en boyta på 42 531 kvadratmeter.

Exakt hur mycket pengar Stig Svedberg fått för fastigheterna vill han inte berätta, men fastighetsvärdet är 668 miljoner kronor.

– Pengarna har redan investerats i andra projekt. Det är så jag jobbar, säger Stig Svedberg.

Läs ocksåHyresförhandlingar klara med Västerviks Bostad

I affären ingår en ägarandel i Amasten om 10 procent. Fastighetsägaren Svedberg blir vd i sitt bolag Tvättbjörnen och fortsätter som förvaltare av husen.

Tillsammans ska Amasten och Tvättbjörnen satsa på kinesiska modulhus i Norrland.

Redan nu är en last med färdiga lägenheter på väg till Umeå. Liknande byggen är på gång i Sundsvall på bland annat Sjögatan i centrala stan. Fler projekt väntas bli aktuellt i Sundsvall och även på andra tillväxtorter i Norrland.

Läs ocksåSambopar betalade för mycket hyra

– Östersund till exempel kan vara intressant att titta på, säger Jan-Erik Höjvall.

Från 1 september får hyresgäster i 407 av Tvättbjörnens cirka 500 lägenheter ny hyresvärd när fastigheterna byter ägare.

– Men frågan är om det blir så stor skillnad för hyresgästerna ändå. Tvättbjörnen kommer att fortsätta förvalat och Stig blir vd i bolaget. I praktiken kan det bli som det varit tidigare. Men samtidigt är det en ny ägare och beroende på ägardirektiven så påverkar ju det hur fastighetsunderhållet till exempel kommer att skötas, säger Johan Hermansson, jurist på Hyresgästföreningen.

Idag klockan 10.30 hölls en presskonferens där Stig Svedberg och Jan-Erik Höjvall berättade om fastighetsövertagandet och om deras gemensamma planer för framtiden.

Se hela presskonferensen här (cirka 20 minuter).

Läs också Protest mot Borlänges miljonuttag från Tunabyggen Dystert trendbrott: Fler barn vräkta 2018

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.