Annons

Trots regeländring: Bilmusiken fortfarande ett problem – här har polisen utfärdat böter

Värmland Böter direkt på plats för störande musik från fordon. Det har polisen kunnat utfärda sedan förra sommaren. Men bilmusiken är fortfarande ett problem – och värst är det i Bergslagen.
Foto: Josefine Engström
Sommartid har många hyresgäster svårt att sova på nätterna på grund av den höga bilmusiken.

Rutorna skallrar. Folk kan inte sova. Pumpande och extremt hög musik från bilar och A-traktorer har i flera år varit ett stort problem i många städer under sommarhalvåret. Arvika, Askersund, Torsby och Rättvik är exempel på orter som varit hårt drabbade. Men även i större städer som Örebro pumpar bilmusiken mellan väggarna.

Tidigare kunde polisen inte göra så mycket mer än att se till att de som störde fick avlägsna sig från platsen. Men den 1 juli förra året ändrades reglerna och polisen kunde utfärda ordningsböter på plats – 1 000 kronor – för brottet förargelseväckande beteende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bergslagen sticker ut

Efter drygt elva månader ser vi resultatet: I hela Sverige har polisen skrivit ut 1 058 böter som gäller hög och störande musik. Siffran gäller böter som godtagits direkt på plats.

Även om det är ett problem på flera håll i landet sticker polisens region Bergslagen ut rejält, det vill säga Dalarna, Värmland och Örebro. De tre länen står för mer än häften av alla böter – 546 stycken.

Man i polisuniform som tittar in i kameran. Vit bakgrund.
Patrik Vallin.

Det finns flera förklaringar till de här siffrorna menar poliskommissarie Patrik Vallin. Främst handlar det om att bilmusiken fortfarande är ett faktiskt problem i regionen som polisen måste försöka komma till rätta med.
– Men sedan har polisen i region Bergslagen jobbat intensivt med den här frågan i många år nu. Många kollegor i yttre tjänst vet vad de ska göra och är inriktade på problemet. Det avspeglar sig också i statistiken.

En annan faktor som Vallin lyfter fram är att det i många städer i regionen finns en mångårig och stark motorkultur. Även det får genomslag i statistiken.

Arvika eller Rättvik i topp

Flest böter har delats ut i Värmland, 298, och Arvika är den kommun i Bergslagen som toppar listan med 136 böter. På andra plats kommer Rättvik med 127 böter. Men kanske är det Dalakommunen som ska ligga i topp eftersom siffran troligen är högre.

Annons

Det här beror på att polisens trafiksektion gjorde en riktad satsning vid en motorträff på orten i fjol. Totalt har trafiksektionen skrivit ut 27 böter sedan förra sommaren men utan att gå igenom varje enskilt ärende går det inte att se vilken ort det rör. Merparten härrör dock troligen från motorträffen i Rättvik, enligt Vallin.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Eva-Lisa Helander Karlsson tycker det är jobbigt med den höga musiken, men än värre är det med avgaserna som tränger sig in i hennes lägenhet. ”Avgaser är ju farligt och att få in det i sovrummet är inte så trevligt”, säger hon.

Eva-Lisa Helander Karlsson bor i centrala Arvika och hon är ganska nöjd med hur det har blivit.
– Nu har ju inte sommaren kommit i gång än för i år, men jag tycker inte att det är lika många som åker runt och spelar numera. Jag är faktiskt positivt överraskad, säger Eva-Lisa – som inte vill skälla på ungdomarna allt för mycket.
– Jag förstår att de vill ha roligt men när man stör en hel stad blir det lite för mycket.

1 000 kronor för lågt

Arvika centrum har varit avstängt för biltrafik mellan 23 och 04 alla nätter i veckan sedan 2015. Ett tag var det avstängt även utanför Eva-Lisas hus, men det kommunala beslutet revs upp av länsstyrelsen.
– Synd, för när det förbudet gällde var det superbra. Då var det visserligen ett himla liv fram till klockan 23 men sedan var det bara någon enstaka som körde förbi här och spelade.

Och även om hon är positiv till böterna så tycker hon att beloppet på 1 000 kronor är för lågt.
– Om de är fem i bilen så blir det bara 200 kronor per person. Det är inte särskilt mycket. Jag tycker att böterna borde höjas plus att polisen kunde få ta körkortet efter att man har åkt fast några gånger. Eller kanske beslagta anläggningen.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Vill kunna dra in körkortet

Höjda böter och möjligheten att dra in körkortet är också något som står på polisens önskelista. Det bekräftar både Patrik Vallin och Jonas Wendel som är chef för lokalpolisområde Arvika.
– Ja, jag vill se ett högre bötesbelopp plus att vi vid upprepade förseelser ska kunna göra körkortsingripanden, säger Wendel.

Annons

Att man drar in körkortet för en viss tid?
– Ja, där tror jag vi har en riktig morot. Är det något man är rädd om så är det körkortet.

Den höga bilmusiken är med andra ord fortfarande ett problem i Arvika. Klagomålen från folk som får sin nattsömn störd fortsätter att komma till polisen.
– Vi har skrivit ut många böter och även om jag inte vet den exakta siffran så tror jag vi ligger högst i landet. Det här är en prioriterad fråga för oss och vi fortsätter att nöta på, säger Jonas Wendel.

Åtal för bilmusiken

Om man vägrar ta emot böterna får en åklagare bedöma ärendet för att sedan ta beslut om eventuellt åtal eller strafföreläggande. Åtal och strafförelägganden finns inte med i statistiken från polisen.

Men när Hem & och Hyra gör en slagning på åtal som rör bilmusiken i databasen Acta Publica är trenden mycket tydlig: I Värmland hittar vi 23 åtal, i Dalarna 21. I övriga landet rör det sig om sammanlagt 35 åtal.

Fakta: Bergslagen toppar överlägset i Sverige
Polisregioner i Sverige Period 210702-220605
Polisregion Bergslagen 546
Polisregion Väst 142
Polisregion Nord 141
Polisregion Mitt 116
Polisregion Syd 47
Polisregion Öst 35
Polisregion Stockholm 31
Summa: 1 058
Siffrorna visar antalet utfärdade böter som accepterats direkt på plats i samtliga polisregioner i Sverige.
Fakta: Flest böter i Värmland
Polisområde Bergslagen Period 210702-220605
Polisområde Värmland 298
Polisområde Dalarna 166
Polisområde Örebro 55
Regional enhet (trafiksektion) 27
Summa: 546
Utfärdade böter som accepterats direkt på plats fördelade på de tre länen i Bergslagen. De 27 som trafikenheten delat ut går inte att läns- och ortsdatera, men enligt Patrik Vallin rör de flesta en motorträff i Rättvik förra sommaren.
Fakta: Arvika och Rättvik i topp
Kommuner i Bergslagen Period 210702-220605
Arvika 136
Rättvik 127
Torsby 58
Karlstad 35
Falun 27
Årjäng 19
Säffle 19
Sunne 18
Mora 17
Örebro 16
Summa: 472
Kommuner i region Bergslagen där flest böter delats ut. Summan för Rättvik kan alltså vara högre (se artikeln och faktarutan ovan).
Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.