HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tältläger för tiotusentals flyktingar planeras

Nyheter Tält, fängelser och skyddsrum. Dessa kan bli nya bostäder för de rekordstora mängder asylsökande som anländer till Sverige. Aldrig har trycket på asyl varit större.

Hittills i år har 95 500 personer sökt asyl i Sverige – fler än någonsin tidigare.

Och det kommer att bli värre. Under torsdagsförmiddagen släppte Migrationsverket en uppdaterad prognos över antalet asylsökande i år och nästa år. Det 70 sidor långa dokumentet är omskakande läsning. Bara under oktober har myndigheten registrerat över 9 000 asylsökande per vecka, och innan året är slut förväntas det totala antalet ha överstigit 140 000 personer. Som allra mest kan det röra sig om så många som 190 000 asylsökande – en fördubbling jämfört med prognosen i somras. Mer än var femte flykting beräknas dessutom vara ett ensamkommande barn.

Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

Enligt Migrationsverkets generaldirektör Andreas Danielsson saknar situationen motstycke i både svensk och europeisk historia och är en humanitär kris större än under Balkankriget.

Det allra största problemet är att hitta boende åt alla som kommer. Redan innan den nuvarande flyktingkatastrofen var situationen ansträngd, och vid slutet av året kommer mellan 25 000 och 45 000 boendeplatser att saknas.

Nu tvingas man vädja till privata aktörer för temporär hjälp att husera nyanlända, berättar Andreas Danielsson.

Läs ocksåKommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar

– Vårt mål var att sluta vara beroende av tillfälliga boenden, det är ingenting vi vill. Men nu är allt ställt på kanten och vi måste hänvisa till marknadskrafterna

Samtidigt håller Migrationsverket på att inventera alla tänkbara utrymmen där människor kan få ett temporärt tak över huvudet. Det rör sig om allt från campingstugor till ombyggda sjukhem, idrottshallar och även fängelser samt skyddsrum.

I skrivande stund uppges cirka 10 000 evakueringsplatser i olika former av alternativt boende finnas tillgängliga i landets kommuner.

Läs ocksåStriden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

Andra halvåret 2016 räknar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att kunna etablera tältläger i landet med runt 30 000 platser.

– I vårt uppdrag ingår att ge människor tak över huvudet. Då måste vi uttömma alla möjligheter som finns, även om det inte är säkert att de används. Vi planerar inte att sätta asylsökande i skyddsrum.

För 2016 ligger beräkningarna på mellan 100 000 och 170 000 personer, beroende på hur övriga EU-länder agerar i flyktingfrågan.

Den stora mängden asylsökande kommer att resultera i en stor kostnadsökning. Totalt beräknas asylmottagandet nästa år kosta 60,2 miljarder kronor. För 2017 är siffran 73 miljarder kronor.

Fakta: Ur rapporten

Asylsökande 2015Antal: 140 000 till 190 000 personer.Andel ensamkommande barn: 29 000 till 40 000.

Asylsökande 2016:Antal: 100 000 till 170 000 personer.Andel ensamkommande barn: 16 000 till 33 000.

Källa: Migrationsverket

Läs också Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.