Annons

Tänk på det här inför nyårsfesten

Nyheter Sorlet stiger och stämningen är på topp. Du får ha nyårsfest även om det hörs in till grannen – men ljudvolymen ska vara anständig.
Foto: Pixabay
Johan Mirtorp är förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Han säger att det är en god idé att "förvarna" grannarna om du tänker ha fest.

Året som vi snart lämnar bakom oss har varit ganska stökigt med terrorattacker och ett uppskruvat tonläge på den internationella politiska arenan. Många tycker säkert det är skönt att 2017 är slut och blickar framåt. Kanske planerar du att ha nyårsfest och tar en paus i förberedelserna när du läser det här. Du får ha fest i din hyresrätt ibland – men ljudvolymen ska vara inom vad som kan betrakta som ett normalt leverne.

– Men får ha fest i sin lägenhet, men egentligen inte så pass att du stör dina grannar. Gränsdragningen är svår men att ha fest någon gång ibland måste anses okej, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Ska man som boende i hyresrätt vara beredd på att det kan vara lite extra stökigt på nyår?
– Inte i lagens mening, men det klart att sannolikt så blir det lite livat i många bostadsområden på nyårsnatten.

Att informera sina grannar om den kommande tillställningen är ett bra sätt att öka acceptansen. En lapp i trappan och hissen i all ära, men bäst är det personliga mötet.
– Jag tycker man ska ringa på hos sina grannar, det är dessutom ett utmärkt tillfälle att önska gott nytt år, säger Johan Mirtorp.

Annons

Bor du i ett hus som är byggt 1996 eller senare är risken att dina grannar störs mindre. Då bestämde sig nämligen de flesta större byggherrar för att göra bygga med bättre ljudisolering. Det upplyser Christian Simmons, teknologie doktor i akustik om.

Läs ocksåVärden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

– Skillnaden är ganska stor. Man gick över till kraftigare betongstommar, säger Christian Simmons.

Finns det något mer man bör tänka på för att hålla grannarna vid gott mod, förutom självklara saker som att inte vrida stereon på max?

– Håll ljudvolymen nere i trapphuset och på balkongen. Försök att hålla fönster och dörrar stängda så gott det går, säger Christian Simmons.

Annons
Läs ocksåKämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Till dig som tänkt att fira in tolvslaget med pyroteknik upplyser Johan Mirtorp om att det numera krävs tillstånd för att skjuta raketer i tättbebyggt område. På polisens webbplats finns mer information. Dessutom är smällare och raketer en plåga för många hundar – och förenat med fara om de inte hanteras rätt.

– Jag var på en nyårsfest en gång som slutade med att en kille fick en raket i ena ögat. Det gick bra och han klarade synen, men fick tillbringa natten på akuten i Kristianstad, berättar Johan Mirtorp.

Läs också Tunga böcker från golv till tak – då hotas hyresgästen av vräkning Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning Hyresgäst anklagas för vanvård efter 20 års rökning i lägenheten - får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.