Annons

Tillskott till Ockelbogårdar

Ockelbo ​Kommunstyrelsen i Ockelbo sa i veckan ja till att ge kommunens bostadsföretag Ockelbogårdar ett ägartillskott på 7 miljoner kronor. Kommunalrådet Magnus Jonsson, (S), är mycket orolig för de små bostadsföretagens framtid.

​I samband med revisionen upptäcktes att Ockelbogårdar saknade sju miljoner kronor. Företaget har gjort nedskrivningar på 19,7 miljoner kronor och samtidigt skrivit upp fastigheter med 12,7 miljoner kronor och det är skillnaden däremellan som kommunstyrelsen nu vill att kommunen ska ge till sitt bostadsföretag.

Ockelbos socialdemokratiska kommunalråd Magnus Jonsson är oroad inför framtiden. Den nya lag som bland annat säger att de kommunala bostadsföretagen ska betala borgensavgifter och ge avkastning till kommunerna slår hårt mot de små bostadsbolagen i glesbygd menar han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag tror inte att människor riktigt fattar vidden av den nya lagen. Bostadsföretag i glesbygd är ju inga vinstmaskiner, säger Magnus Jonsson.

Annons

Magnus Jonsson menar att lagen är skriven för storstäder som Stockholm och Göteborg och de förhållanden som råder på bostadsmarknaden där.

– Vi har ju bara 645 lägenheter och det kanske motsvarar ett kvarter i Gävle medan våra lägenheter ligger i alla delar av kommunen. Jag är himla orolig för att lagen kommer att leda till enorma försämringar, säger Magnus Jonsson.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Ockelbogårdar har i dag inga tomma lägenheter och det finns en kö av intresserade till de lägenheter för äldre som nu byggs.

Annons

På måndag tar Ockelbos fullmäktige det slutgiltiga beslutet om ägartillskottet till Ockelbogårdar.

Läs också Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Chefen som fått nog av storstan och stora företag Ockelbogårdars vd till Nordanstigs Bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.