Annons

Trean höjs med 140 kronor i Vaggeryd

Vaggeryd Vaggeryds kommunala bostadsbolag, VSBO, höjer hyran med i genomsnitt 2,4 procent nästa år.

Förhandlingen om nästa års hyra är klar mellan Hyresgästföreningen och VSBO, Vaggeryd-Skillingaryds bostadsbolag.

Från första januari höjs hyran med i genomsnitt 2,4 procent. Det motsvarar en månadsökning med ungefär 140 kronor för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens förhandlare Brigitte Widell berättar att höjningen motiveras av underhåll men även kommunens avkastningskrav och borgensavgifter.

– Kommunen tar ut en miljon i borgen oavsett hur lånen ser ut. Kommunen har även ett avkastningskrav på en miljon kronor på ett företag som går med minusbudget. Det accepterar inte vi, säger Brigitte Widell och fortsätter:

Annons

– Det här är en fråga för Hyresgästföreningen att arbeta vidare med gentemot kommunen. Det är en bostadspolitisk fråga.

Läs ocksåHögsta höjningen på decennier - hyresgästen Mia: "Jag blir chockad"Mia Rosell, hyresgäst hos Vätterhem, konstaterar att många av hennes grannar redan kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

Satu Jonsson, vd för VSBO, är hyfsat nöjd med uppgörelsen.

– Det är inte ås mycket att säga om förhandlingen. Det är ett normalt resultat, ungefär vad vi räknat med. Vi har bekymmer med tomma lägenheter och det kan vi inte ta på hyran men det hade vi inte heller räknat med. Vi har även tagit beslut i styrelsen om att vi inte tänker strypa på underhållet på grund av tomma lägenheter. Men vi jobbar hårt med att få det uthyrt, säger Satu Jonsson.

Annons

Smultronet och den nybyggda delen på trygghetsboendet Slätten i Skillingaryd får ingen höjning alls av hyran nästa år. Det är även de lägenheterna som tär på ekonomin eftersom bolaget har svårigheter att få samtliga nyproducerade lägenheter uthyrda. I dagsläget är exempelvis 19 lägenheter tomma på Slätten.

Läs också"Smutstvätt är skräp" – det här händer med dina prylarKronofogdens kontor.

VSBO äger omkring 1 000 lägenheter.

Läs också Kenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: "En rättsskandal" Kenneth vädjar till Högsta domstolen - vill behålla sitt bibliotek Kenneth tvingas flytta sitt bibliotek: "Det här är upprörande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.