HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Trean höjs med 140 kronor i Vaggeryd

Vaggeryd Vaggeryds kommunala bostadsbolag, VSBO, höjer hyran med i genomsnitt 2,4 procent nästa år.

Förhandlingen om nästa års hyra är klar mellan Hyresgästföreningen och VSBO, Vaggeryd-Skillingaryds bostadsbolag.

Från första januari höjs hyran med i genomsnitt 2,4 procent. Det motsvarar en månadsökning med ungefär 140 kronor för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

Läs ocksåKenneth tvingas flytta sitt bibliotek: "Det här är upprörande"

Hyresgästföreningens förhandlare Brigitte Widell berättar att höjningen motiveras av underhåll men även kommunens avkastningskrav och borgensavgifter.

– Kommunen tar ut en miljon i borgen oavsett hur lånen ser ut. Kommunen har även ett avkastningskrav på en miljon kronor på ett företag som går med minusbudget. Det accepterar inte vi, säger Brigitte Widell och fortsätter:

Annons

– Det här är en fråga för Hyresgästföreningen att arbeta vidare med gentemot kommunen. Det är en bostadspolitisk fråga.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Satu Jonsson, vd för VSBO, är hyfsat nöjd med uppgörelsen.

– Det är inte ås mycket att säga om förhandlingen. Det är ett normalt resultat, ungefär vad vi räknat med. Vi har bekymmer med tomma lägenheter och det kan vi inte ta på hyran men det hade vi inte heller räknat med. Vi har även tagit beslut i styrelsen om att vi inte tänker strypa på underhållet på grund av tomma lägenheter. Men vi jobbar hårt med att få det uthyrt, säger Satu Jonsson.

Annons

Smultronet och den nybyggda delen på trygghetsboendet Slätten i Skillingaryd får ingen höjning alls av hyran nästa år. Det är även de lägenheterna som tär på ekonomin eftersom bolaget har svårigheter att få samtliga nyproducerade lägenheter uthyrda. I dagsläget är exempelvis 19 lägenheter tomma på Slätten.

Läs ocksåKenneth kan förlora sitt bibliotek - enligt hyresvärden är det han kallar hem en lokalEn äldre man står med käpp i ett rum fullt med böcker, möbler och tavlor.

VSBO äger omkring 1 000 lägenheter.

Läs också Spottande hyresgäst blir av med lägenheten Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.