Annons

Tvångsförvaltning av Swenors fastigheter

Örebro I går eftermiddag beslutade Hyresnämnden om tvångsförvaltning av Swenor Degerfors fastigheter. Cirka 400 hyresgäster berörs. Det blir HSB Kristinehamn som tar över förvaltningen.

Hyresgästerna hos Swenor Degerfors kan andas ut. Hyresnämnden i Linköping beslutade i går eftermiddag att fastigheterna de bor i ska tvångsförvaltas.

Därmed är hotet om att återigen få varmvattnet avstängt ur världen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästföreningen har uppmanat hyresgästerna att hålla inne med betalningen av hyrorna tills det blev klart med vem som ska förvalta deras lägenheter.

Annons

– Det är HSB Kristinehamn som är den nya förvaltaren och som ska sköta fastigheterna och nu ska hyrorna betalas till dem, säger juristen Carl-Henrik Lindmark på Hyresgästföreningen.

Samtidigt ska Degerfors kommun den här veckan ta beslut om att eventuellt begära Swenor Degerfors i konkurs, vilket kan innebära att en konkursförvaltare senare tar över. 

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

I mitten på förra veckan sa Degerforsbyggen definitivt nej till att ta över förvaltningen av fastigheterna eftersom man inte visste vilka konsekvenserna skulle bli för kommunen.

Annons

Kommunen och Degerfors energi är redan drabbade av Swenors oförmåga att betala sina skulder. Totalt rör det sig om skulder på 1,7 miljoner kronor som den privata norska hyresvärden har till Degerforskommun och dess bolag.

 Att fastigheter ställs under tvångsförvaltning är ovanligt i Örebro län. Det är första gången på minst fem år som hyresnämnden beslutar om tvångsförvaltning av hyresfastigheter i länet, enligt hyresrådet Christer Grönevall på hyresnämnden i Linköping.

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.