Annons

Tvångsförvaltning prövas på nytt

Göteborg Tvångsförvaltningen av det nedgångna hyreshuset på Bangatan 10 i Majorna har överklagats av hyresvärden. Tills vidare löper den dock på som tidigare.

Det var i maj som hyresnämnden efter besiktning tog beslut om omedelbar tvångsförvaltning av huset med drygt 20 lägenheter på Bangatan 10. Som skäl angavs en rad allvarliga brister.

Hem & Hyra har redan tidigare berättat att postutdelningen i huset stoppats av arbetsmiljöskäl. Kommunens miljöförvaltning har larmat om mögel, råttor och fågelbajs. Även räddningstjänsten har utan framgång krävt ett bättre brandskydd i huset.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresnämndens beslut kom efter en ansökan från Hyresgästföreningen, och mottogs med glädje av hyresgästerna. Familjebostäder har åtagit sig att ställa upp som tillfällig förvaltare under tre år.

Rent praktiskt innebär det bland annat att det kommunala bostadsbolaget nu har tagit över hyresaviseringen. Postboxar har monterats och väntas kunna tas i bruk inom kort, nästa vecka ska vindarna saneras och hyresgästerna kan numera vända sig till Familjebostäders felanmälan vid behov. En mer omfattande fastighetsbesiktning planeras i höst.

Annons

Den ordinarie hyresvärden, kommanditbolaget Signalen 17 som företräds av Lars-Eric Persson, har dock valt att överklaga hyresnämndens beslut till hovrätten.

Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.

Överklagandet är omfattande, omkring 80 sidor. Skrivelsen beskyller bland annat hyresgäster för att själva ha iscensatt problemen inför hyresnämndens besiktning.

De anklagas även för att med flit ha låst in duvor på vinden i syfte att låta dem dö. Värden har därför gjort en polisanmälan om djurplågeri. Hyresnämnden liknas vid medeltidens inkvisition.

Värden uppger vidare att han känner sig ”påhoppad”, och att han sedan nämndens besiktning ”utfört massor av förbättringsarbeten” och med framgång utövat sin ”högeffektiva fungerande förvaltning”. Han vill därför att hovrätten genomför en ny besiktning av huset.

Annons
Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparEn man med en cigarett i munnen och lagboken.

Vidare hotas Posten med en stämning på 20 miljoner kronor med anledning av den inställda postutdelningen i huset. Värdens sedan tidigare kända krav på Göteborgs kommun om 100 miljoner kronor för att stadsgasen stängts av återupprepas också.

När Svea hovrätt tar upp ärendet är ännu inte klart. Det lär dock inte bli förrän tidigast efter sommaren.

Fakta: Huset på Bangatan 10

Byggdes vid förra sekelskiftet.

Rymmer i dag 21 hyreslägenheter samt ett antal lokaler.

Värms upp med hjälp av kakelugnar eller andra eldstäder. Endast kallvatten finns. Vissa hyresgäster har själva installerat element och varmvattenberedare.

Exempel på hyresnivåer (kallhyra): 3 205 kronor för 129 kvadrat, 1 415 kronor för 39 kvadrat.

Fakta: Fälld sedan tidigare

KB Signalen 17 finns sedan tidigare på Hem & Hyras svarta lista över värdar med aktuella fällningar i hyresnämnden. Där förekommer även Lars-Eric Persson i egenskap av hyresvärd i Landskrona.

Läs också Vanskött men värt att bevara - oro bland hyresgäster när anrikt filmhus ska renoveras Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.