HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tvärvände i förtalsrättegång

Stockholm Under två dagar har tingsrätten behandlat ett påstått förtal mot en anställd på Hyresgästföreningen. De verkar delsvis överens, men då backar Hyresgästföreningens ombud.

Reviderad version. Det är två långa kedjor av händelser som ska redas ut. Dels vad som sagts och till vem, dels när det har gjorts. Fram till eftermiddagen den första rättegångsdagen verkar parterna – en anställd respektive Hyresgästföreningen – överens om vad som sagts, men oense om det är att betrakta som förtal. Men plötsligt tvärvänder Hyresgästföreningens ombud.

– Både under den muntliga förberedelsen i november och i sakframställan vitsordar motparten sakomständigheterna. Det är allvarligt att Hyresgästföreningen tar tillbaka det i ett så sent skede, sa den anställdes advokat Wissal Abdallah under slutpläderingen.

Läs ocksåMaria tog striden mot hotellhusvärden – slipper vräkas efter hovrättsbeslutMaria Karlsson, Årsta, hotellägenhet,

En anställd på Hyresgästföreningens regionkontor har stämt arbetsgivaren för förtal. Händelserna är kulmen på en lång process som börjar med en medarbetarundersökning där chefer får kritik för sitt ledarskap. När frågan hanteras vid en förhandling med facket är den anställde fackligt ombud. Efter det uppger han att hans chef ignorerar honom. De har flera samtal, ett av dem spelas in och delar av inspelningen spelas upp vid rättegången. Den anställde anmäler arbetsgivaren för trakasserier. Efter fackliga förhandlingar om föreningsrättskränkning och trakasserier berättar arbetsgivaren att man fått kritik från den hyresvärd som är den anställdes motpart och tänker ge honom andra arbetsuppgifter. 

– Det finns ett repressalieförbud mot att bestraffa någon som anmält trakasserier, konstaterar Hyresgästföreningens ombud Sven Rosqvist.

– Man kan tycka att Hyresgästföreningen är en märklig arbetsplats. Man gör en utredning och konstaterar brister i ledarskapet. Både regionchef och personalchef har hört en bandinspelning men tycker bara att det är olyckligt, säger den anställdes advokat och fortsätter.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.

– Bara det faktum att uppgifterna har spridits till facket via personalchef och regionchef räcker. Själva uttalandena gör förtalet grovt. 

Hyresgästföreningens ombud anser inte att uttalandena kan anses vara förtal. Det är oklart vem som sagt vad och det kan ha skett en glidning, som en slags visklek, resonerar han. 

– Det förekom olyckliga uttalanden. Men här valde man inte att gå vidare från fackets sida. Här handlar det om värdeomdömen. Var drar man gränsen?

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Dom faller om tre veckor, den 10 april.

Läs också Hyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelse Sunniva flydde fuktskadat hus – nu vill hyresvärden ha 46 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.