HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Umluspen kräver hyreshöjning

Storuman ​Storumans kommunala fastighetsbolag, Umluspen, vill höja hyrorna från och med första juli. Kravet ligger på 3,38 procent.

​Fastighets AB Umluspen i Storuman har kontaktat Hyresgästföreningen för att förhandla om hyrorna. Bolaget vill höja dem från och med första juli med 3,38 procent.

Som orsak till höjningen uppges ökade kostnader för fastighetsskötsel och drift.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Samtidigt har bolaget en del större investeringar på gång. Bland annat byggs åtta nya lägenheter i Tärnaby. De ska vara inflyttningsklara i oktober. Stensele får också åtta nya lägenheter vid ett äldreboende.

– Vi ser ganska positivt på framtiden, vi har många projekt på gång, säger Anders Johansson, vd.

Nybyggnation av hyreslägenheter i Västerbottens inland tillhör inte vardagen, men gruvdrift och vindkraft har fått efterfrågan att öka.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Det får direkt genomslag för oss. Allt som görs, även om det är i mindre skala, påverkar oss direkt.

Under åren 2006 till 2009 var antalet tomma lägenheter nere i 1,5 procent av det totala beståndet på 373 lägenheter. 2010 hade de tomma lägenheterna ökat till 4,9 procent, men Anders Johansson tror att bolaget kommer tillbaka till tidigare års siffror inom loppet av några år.

2010 gjorde Fastighets AB Umluspen en vinst på en miljon kronor.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen startar den 12 maj, kvällen innan, den 11 maj hålls ett medlemsmöte på hotell Toppen.

Läs också Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.