Annons

Undvik att bli snuvad på pensionen

Nyheter Vid årsskiftet försvinner pensionsavdraget. Samtidigt glömmer många äldre att de har rätt till bostadstillägg. Det här ska du tänka på inför 2016.

I januari 2015 sänktes avdragsrätten för privat pensionssparande från 12 000 kronor till 1 800 kronor per år. Efter att nyårsfyrverkerierna brunnit av slopas nu möjligheten att göra avdrag i deklarationen helt och hållet.

På ren svenska innebär detta att personer som fortsätter att spara via individuellt pensionssparande, så kallat IPS, eller via pensionsförsäkring riskerar att gå back. Orsaken är att man får betala skatt två gånger: en gång innan du får dem av arbetsgivaren och en gång till när de tas ut.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

För att deras kunder ska undvika dubbelbeskattning har bankerna gått ut brett och informerat om förändringen, och i stället rekommenderat att placera pengarna i ett investeringssparkonto, så kallat ISK.

En Sifoundersökning från i höstas visar att majoriteten av de privata pensionsspararna flyttat pengarna på grund av den extra kostnaden. Mer oroväckande är att de flesta av dem inte har ersatt det tidigare sparandet med något nytt alternativ.

Monica Petersson, expert på Pensionsmyndigheten, håller med om att ett investeringssparkonto är ett bra alternativ. Ett annat kan vara att placera slantarna i en kapitalförsäkring. Det sistnämnda fallet kan dock bli en dyr sparform eftersom du ibland får betala avgifter i flera led. Därför kan det vara en bra idé att först göra en jämförelse hos Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

Vilket du bör välja beror på dina behov. Se till att vara så att du vet vad som gäller.

Annons

Om du väljer att spara i fonder rekommenderar Monica Petersson globala aktiefonder med låga avgifter. Ett bra riktmärke är att en indexfond inte bör kosta mer än 0,4 i avgift.

Har man stora lån och tycker pensionssparande är mossigt kan det vara en minst lika bra idé att amortera samma summa varje månad.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

Eller så kavlar man upp ärmarna och jobbar några år extra.

– Ett års arbete efter 65 år kan för en medelinkomsttagare betyda cirka 1 600 kronor mer i pension varje månad före skatt.

Är man redan pensionär och har det knapert rekommenderar Monica Petersson ett samtal till Pensionsmyndigheten. Varje år går drygt 60 000 åldringar miste om höjt bostadstillägg på grund av att de inte anmält senaste tidens hyreshöjningar.

Annons

Flest människor med rätt till mer pengar till boendet uppskattas finnas i Västra Götaland. Läs i tabellen intill ungefär hur många som kan ha rätt till mer pengar i ditt län.

 

Här kan du göra en pensionsprognos.

Fakta: Antal personer som kan få höjt bostadstillägg
Län Antal 
Västra Götalands län 10 436
Skåne län 7 677
Stockholms län 7 260
Östergötlands län 3 500
Gävleborgs län 2 777
Jönköpings län 2 660
Örebro län 2 461
Dalarnas län 2 409
Värmlands län 2 393
Västmanlands län 2 293
Kalmar län 2 262
Norrbottens län 2 083
Västernorrlands län 2 061
Södermanlands län 1 962
Västerbottens län 1 905
Uppsala län 1 750
Hallands län 1 502
Kronobergs län 1 321
Jämtlands län 1 249
Blekinge län 1 166
Gotlands län 386
Totalt 61 613

Källa: Pensionsmyndigheten

Läs också "Jag vill inte bli uteliggare igen" - Skarp JO-kritik efter många anmälningar om bostadstillägg Så kan du söka bostadstillägg för pensionärer – följ Hem & Hyras guide för snabbare beslut 80 000 väntar på bostadstillägg - Pensionsmyndigheten: Vi hinner inte med

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.