Annons

Upprop till stöd för kritiserade regionordföranden

Göteborg Västra Sveriges regionordförande Kristofer Lundberg får svidande kritik från Hyresgästföreningens förbundsstyrelse. Samtidigt pågår flera olika stödaktioner. Förtroendevalda stöttar Lundberg och ifrågasätter förbundets agerande.
Foto: Hyresgästföreningen Frölunda
Pär Johansson i Hyresgästföreningen Frölunda är författare av det öppna brevet som skickats till Hyresgästföreningens nationella förbundsstyrelse.

En av aktionerna är ett öppet brev som skickades till förbundsstyrelsen för två veckor sedan. Brevet har skrivits av Pär Johansson i Göteborg. Han är aktiv i lokala hyresgästföreningen Pennygången och nyvald styrelseledamot i Hyresgästföreningen Frölunda.

Pär Johansson skrev brevet efter förbundsstyrelsens pressmeddelande den 24 mars. Där meddelades att den externa utredningen mot regionstyrelsen var avslutad och att Kristofer Lundberg har gjort sig skyldig till ”synnerligen allvarliga överträdelser av stadgar och andra styrdokument”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag kände en frustration över hur förbundsstyrelsen har hanterat affären runt anklagelserna. Jag lade upp brevet på min Facebooksida och gjorde det offentligt. Då började underskrifterna rassla in i kommentarerna, säger Pär Johansson.

Två dagar senare skickade han brevet till samtliga ledamöter i förbundsstyrelsen.

Det hade då undertecknats av 95 förtroendevalda, företrädesvis från Göteborg.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

I brevet ställs flera frågor om hur förbundsstyrelsen och Västra Sveriges regionkontor agerat. Men också varför förbundets pressmeddelande inte berör uppgifterna om att ett bedrägeri ligger bakom det stora underskottet i Hyresgästföreningen Angered.

Brevet avslutas med uppmaningen att utredningen ska bli offentlig och att Kristofer Lundberg ska tillåtas vara valbar på regionfullmäktige.

– Alla vill ha en ordentlig utredning när det finns ekonomiska oegentligheter eller plötsliga stora underskott. Men det finns så många frågetecken runt hur det här har skötts, säger Pär Johansson.

Annons
Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Han säger att vissa frågor fått svar i Hem & Hyras intervju med Marie Linder, men att andra fortfarande är obesvarade.

– Förloppet är som gjort för att skapa frustration, oro och spekulation. Dels hur det inleddes med en överraskningsmanöver, när hela regionstyrelsen stängdes av och fick veta det via media. Efter det en stor tystnad. Sedan var plötsligt utredningen avslutad, men samtidigt var den inte alls det. Vi som är engagerade har inte haft någon möjlighet att förstå vad som händer.

Har du fått någon reaktion från förbundsstyrelsen på brevet?

– Nej, ingenting. Inga svar, men inte heller några felmeddelanden om att mejlet inte kommit fram.

Bland undertecknarna av brevet finns flera personer som själva sitter i Angeredsföreningens styrelse. Blir det inte lite märkligt när de står bakom ett upprop till stöd för sig själva?

– Jag har ingen koll på exakt vilka alla är som undertecknat. Jag lade upp brevet och sedan fick den som ville skriva under. Men jag antar att de delar frustrationen över att inte veta vad som händer.

Vissa beskriver det som hänt sedan februari som en politisk affär. Delar du den uppfattningen?

Annons

– Det är i varje fall lätt att dra de slutsatserna när förbundsstyrelsen agerar som de gör. Inte minst när tillslaget kom så kort efter debattartikeln mot Kristofer Lundberg och lanserandet av Alfred Johansson som en socialdemokratisk motkandidat. Det ger intrycket av en attack. Förbundsstyrelsen hade kunnat göra den här utredningen på ett helt annat sätt.

Flera som skrivit under brevet har ett engagemang i den radikala vänstern. Du själv är till exempel före detta partisekreterare i Kommunistiska partiet. Är det en maktkamp mellan olika inriktningar som pågår i Hyresgästföreningen?

– Oavsett vad det handlar om i just det här fallet, så är det uppenbart att det finns en kamp om vilken väg Hyresgästföreningen ska välja. Jag själv blev bostadspolitiskt aktiv i samband med att Stena skulle chockhöja våra hyror på Pennygången 2012. Då var Hyresgästföreningen i stort sett osynlig som organisation för hyresgästerna. Om det hade hänt idag tror jag att det varit tvärtom: Hyresgästföreningen hade varit den naturliga samlingspunkten.

– Det som har hänt är inte så mycket att enskilda vänsterradikaler gått in i föreningen, som att vi haft en lång rad kamper som liknat Pennygången. Efteråt har många av bostadsaktivisterna valt att stanna kvar i föreningen och engagera sig bostadspolitiskt. Det har lett till en ny inriktning. Samtidigt finns det krafter som vill förändra tillbaka Hyresgästföreningen och göra den lite snällare igen, mer villig att samarbeta med bostadsbolagen. Samarbete är inte fel, men det ska inte vara på vilka premisser som helst. Här finns det delade meningar.

Är du rädd att Hyresgästföreningen i Västra Sverige kommer att splittras?

– Nej, för det finns ju inget att splittras till. Men jag är orolig för den positiva utveckling vi sett på senare år, där en massa yngre människor gått in och blåst liv i föreningen. Jag är rädd att många kan tappa sugen om det tolkas som att den högsta ledningen inte vill ha det så.

Fakta: Flera initiativ till stöd för Lundberg

Protestlistan ”Stoppa hotet om uteslutning av Kristofer Lundberg” inkluderar Pär Johanssons öppna brev till förbundsstyrelsen. Avsändare för listan är ”Förtroendevalda i Västra Sverige”.

Bloggen Kämpande förening driver också en kampanj för Angeredsföreningen och Kristofer Lundberg. Avsändaren är oklar, men ett upprop på bloggen är signerat ”Hyresgästföreningen Angered”.

Dessutom pågår en kampanj på Facebook. Enskilda förtroendevalda vänder sig direkt till Marie Linder och förbundsstyrelsen och berättar om sin bakgrund i föreningen och varför de stöttar Kristofer Lundberg. Ofta med hashtaggen #minordförande.

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.