Annons

Förbundsstyrelsen tar över region Västra Sverige

Nyheter Hela styrelsen för Hyresgästföreningen Västra Sverige med ordförande Kristofer Lundberg i spetsen blir av med sina befogenheter. Förbundsstyrelsen tar över kontrollen över regionen. Orsak: Det finns indikation om att det förekommit ekonomiska oegentligheter. När Hem & Hyra når Kristofer Lundberg har han ännu inte fått beskedet från förbundsledningen.
Foto: Conny Pettersson/montage
Tar till krafttag. Förbundsordförande Marie Linder och övriga förbundsstyrelsen beslutade igår om att frånta regionstyrelsen i Västra Sverige sina befogenheter.

Det var ett exceptionellt beslut som förbundsstyrelsen fattade i går. Att frånta en hel regionstyrelse, dessutom den tredje största av nio regioner, samtliga sina befogenheter.

Enligt förbundsordförande Marie Linder finns det starka indikationer om att beslut som rör hur medlemspengarna ska användas inte fattats enligt de stadgar och principer som ska följas inom Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hur stora belopp rör det sig om?
– Sexsiffriga belopp.

Så allt emellan 100 000 kronor och en miljon?
– Ja.

När upptäcktes det här?
– Jag fick information från våra förtroendevalda revisorer någon gång under hösten, jag minns inte riktigt när. Då kontaktade jag våra auktoriserade revisorer. Nu är deras första utredning klar. I går beslutade förbundsstyrelsen att utöva sitt tillsynsansvar.

Läs ocksåFörre ordföranden deltog i beslut att peta styrelse

Vad händer nu?
– En oberoende utredare utanför organisationen kommer att tillsättas. Han eller hon kommer bland annat att intervjua samtliga i regionstyrelsen i Västra Sverige för att reda ut vad som hänt. Samtidigt fortsätter både våra auktoriserade och förtroendevalda revisorer sin granskning.

Handlar det om slarv eller att regionstyrelsen agerat medvetet?
– Det får utredningen visa.

Annons

Vad har pengarna används till?
– Det finns olika saker.

Läs ocksåKristofer Lundberg om frysboxen – ”en odemokratisk kupp”

Som till exempel?
– Vad får utredningen visa.

Men kan du ge något exempel?
– Det har gått till verksamhet som inte är beslutade om på rätt sätt inom Hyresgästföreningen. Det är därför förbundsstyrelsen varit tydlig med att gå in och utöva sitt tillsynsansvar.

När Kristofer Lundberg valdes till ordförande för region Västra Sverige för snart två år sedan var det med stor majoritet. Han är aktiv företrädare för Rättvisepartiet Socialisterna, vilket väckt reaktioner. För två veckor sedan publicerade en annan medlem i regionstyrelsen en debattartikel med rubriken ”Hyresgästföreningen ska inte vara en revolutionär sekt”. Efter det har en infekterad strid blossat upp om vilken inriktning regionen ska välja. Bland annat har det förekommit beskyllningar om att det förekommer en socialdemokratisk toppstyrning och att det är Västra Sveriges kritik mot januariavtalet och regeringen som ligger bakom motståndet mot Kristofer Lundberg. Så sent som i dag publicerade han en debattartikel i GT. Marie Linder betonar att gårdagens beslut handlar om ekonomi – inte politik.

– Dessutom har hela regionstyrelsen ett ansvar, även om ordförande i en styrelse alltid har det största ansvaret.

Finns det risk att beslutet kommer uppfattas som politiskt och inte ekonomiskt?
– Det är möjligt att en del kommer uppfatta det så, men då får väl dom tycka det. Det beslut som förbundsstyrelsen har fattat grundar sig på misstankar om ekonomiska oegentligheter.

Annons

När Hem & Hyra når Kristofer Lundberg är det första gången han får information om vad som hänt. Därför vill han inte ge en omedelbar kommentar.

Har du någon spontan reaktion när du hör detta?

– Jag måste titta vad det här gäller innan jag kan ge någon kommentar, säger Kristofer Lundberg.

Pia Fridström, som sitter i både förbundsstyrelsen och regionstyrelsen i Västra Sverige, deltog inte i gårdagens beslut.

Fakta: Region Västra Sverige

• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.

• Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.

• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Läs också Politisk strid i Hyresgästföreningen Västra Sverige Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.