HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Blytung kritik mot Västra Sveriges ordförande

Västra Götaland Utredningen av regionstyrelsen i Västra Sverige är klar. Ordförande Kristofer Lundberg får massiv kritik. Själv hävdar han att Angeredsföreningen kunnat visa att de utsatts för bedrägeri.
Foto: Gustaf Görfelt
Kristofer Lundberg är regionordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige, samt ordförande för Angeredsföreningen.

”Ett flertal allvarliga överträdelser mot gällande riktlinjer och principer”. Det säger sig Hyresgästföreningens förbundsstyrelse ha hittat i sin utredning av ledningen för region Västra Sverige.

Bakgrunden är allvarliga misstankar om ekonomiska oegentligheter som gäller sexsiffriga belopp.

Läs ocksåFörbundsstyrelsen tar över region Västra Sverige

Utredningen är genomförd av Gernandt & Danielsson advokatbyrå. Den riktar nu blytung kritik mot framför allt regionordförande Kristofer Lundberg.

– Den sammanvägda bedömningen innebär att regionordföranden som dessutom är ordförande för Hyresgästföreningen Angered har gjort sig skyldig till synnerligen allvarliga överträdelser av stadgar och andra styrdokument, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

I praktiken handlar det om ett kraftigt underskott hos Angeredsföreningen på totalt drygt 760 000 kronor. Pengarna har bland annat gått till ett stort antal annonser.

Annons
Läs ocksåUppgifter: Ekonomin i Lundbergs förening bakom förbundstillsyn

Kristofer Lundberg anklagas för att inte ha slagit larm om föreningens blödande ekonomi, för att ha beställt annonser utan att ha befogenhet till det, för att ha attesterat fakturor som inte borde ha attesterats och medverkat till att föreningen kraftigt har överskridit sin budget.

Men Angeredsföreningen har en annan bild. Inför sitt årsmöte i lördags hade föreningsstyrelsen gjort en egen utredning. Den slår fast att de flesta annonsfakturor är felaktiga, och att föreningen har utsatts för ett bedrägeri.

Föreningen anser sig heller inte ha fått hjälp av regionkontoret att upptäcka bluffen i tid.

Läs ocksåKristofer Lundberg berättade inte om underskottet

”Angereds styrelse känner att vi förts bakom ljuset, vi har lurats av ett företag och ingen av de som borde kunnat se det har slagit larm”, skriver föreningen på Facebook.

– Vi har inte vetat om det, och därför inte kunnat agera mot det, sade Kristofer Lundberg när Hem & Hyra pratade med honom för en dryg vecka sedan.

Annons

Årsmötet valde i helgen att bevilja den avgående styrelsen ansvarsfrihet, tvärt emot rekommendationen från regionens revisorer. Kristofer Lundberg fick även förnyat förtroende som Angeredsföreningens ordförande.

Förbundsstyrelsen ska nu ta ställning till eventuella ytterligare åtgärder mot såväl Angeredsföreningen som Kristofer Lundberg personligen.

Läs mer om turbulensen i Västra Sverige här.

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.