Annons

Politisk strid i Hyresgästföreningen Västra Sverige

Göteborg Hyresgästföreningen i Storgöteborg har blivit en arena för ett litet sekteristiskt kommunistparti. Det hävdar Alexander Hutter, ordförande för Södra Bohuslän. Regionordförande Kristofer Lundberg svarar med att peka ut Hutter som ett verktyg för den socialdemokratiska byråkratin.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Gustaf Görfelt
Det är krig i Hyresgästföreningens regionstyrelse i Storgöteborg. I en debattartikel i GT går ledamoten Alexander Hutter (t h) till hårt angrepp mot regionordförande Kristofer Lundberg (t v).

Årsmötet i Hyresgästföreningen region Västra Sverige sker inte förrän i april. Men valrörelsen har redan startat med en knall, genom en debattartikel i GT med rubriken ”Hyresgästföreningen ska inte vara en revolutionär sekt”.

I artikeln går Alexander Hutter, ledamot i regionstyrelsen och ordförande för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän, till stenhårt angrepp mot regionordförande Kristofer Lundberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden är att Lundberg sedan två år tillbaka är ordförande för region Västra Sverige, men också en ledande profil inom det trotskistiska Rättvisepartiet Socialisterna. Han är anställd av partiets tidning Offensiv. Enligt Alexander Hutter gör Lundberg inte mycket för att skilja dessa två roller åt.

I debattartikeln radar Hutter upp en serie exempel. Bland annat hur Kristofer Lundberg i egenskap av regionordförande talat på Vänsterpartiets första maj-demonstration, deltagit i seminarium anordnade av Kommunistiska Partiet och att Rättvisepartiet Socialisterna stått som medarrangör när Hyresgästföreningen Angered (där Lundberg är ordförande) anordnade en heldag för sina medlemmar.

Alexander Hutter anser också att det är ett problem när en företrädare för en demokratisk organisation som Hyresgästföreningen försvarar regimen i Venezuela på facebook och är aktiv i ett parti som förespråkar revolutionär kommunism.

Läs också”Det är ingen hemlighet att jag är socialist”

När Hem & Hyra ringer Kristofer Lundberg skräder han i sin tur inte orden. Alexander Hutter är aktiv socialdemokrat och enligt Lundberg är det i den egenskapen man ska se hans debattartikel.

– Det här är en del av S-byråkratins attack mot hyresgäströrelsen, där jag och Rättvisepartiet Socialisterna blir ett slagträ, säger Kristofer Lundberg.

Är inte Alexander Hutter också en del av hyresgäströrelsen?

Läs också”Vi ska inte söka konflikter, men inte heller vara rädda för dem”

– Jo, det är han. Men frågan är om han företräder hyresgästerna eller socialdemokraterna i den här artikeln. Vi vet att socialdemokraterna börjat samordna sig för att ge sig in i Hyresgästföreningens regionval. Under två års tid har Alexander Hutter inte rest någon kritik i regionstyrelsen. Den här artikeln är troligen författad av S partiapparat och inte av honom själv, säger Kristofer Lundberg

Han pekar på att det aldrig varit någon hemlighet att han är engagerad i Rättvisepartiet Socialisterna.

Annons

– Jag blev vald på de meriter jag skaffat mig inom hyresgäströrelsen och det bostadspolitiska arbetet. Partiet som jag är medlem i delar Hyresgästföreningens värdegrund och står på samma sida som föreningen i frågan om marknadshyror och i alla bostadspolitiska debatter. Alexander Hutter är däremot aktiv i ett parti som driver på för marknadshyror och velat genomföra utförsäljningar och ombildningar, säger Kristofer Lundberg.

På anklagelsen att han har svårt att hålla isär sina roller svarar han också med ett motangrepp.

– Jag har inga politiska uppdrag. Men Alexander Hutter är ordförande i Orust arbetarkommun och har en rad uppdrag i kommunen för S. Jag undrar hur han själv håller isär sina roller?

Att han medverkat på olika vänsterpartiers arrangemang eller att HGF Angered samordnat aktiviteter med hans moderparti tycker han inte är konstigare än att Hyresgästföreningen medverkar på Moderaternas kongress eller att föreningen i Stockholm anordnat visning av filmen Push ihop med Socialdemokraterna.

– Det största problemet Hyresgästföreningen har är inte att vi sammankopplas med vänstern utan med socialdemokratin.

Enligt Amnesty International bedriver Maduro-regimen i Venezuela ett systematiskt förtryck mot politiska motståndare med våld och utomrättsliga avrättningar. Men Kristofer Lundberg har en annan bild, även om han hävdar att Hutter felciterar honom om Venezuela i debattartikeln.

– Venezuela befinner sig i en situation av revolution och kontrarevolution. En fascistisk högerkupp försöker tvinga bort den demokratiskt valda regeringen, med imperialistisk inblandning. Jag är kritisk mot Maduro, men min kritik riktar sig mot att regeringen bevarat kapitalismen och administrerar den, i stället för att genomföra revolutionen fullt ut. Sedan finns det ett folkligt missnöje också, och jag förstår det. Det som situationen i Venezuela visar är att reformistisk politik inte är möjlig i en kapitalistisk värld, säger Kristofer Lundberg.

När Hem & Hyra kontaktar Alexander Hutter så förnekar han med bestämdhet att debattartikeln skulle komma utifrån och sakna förankring. Tvärtom står hela styrelsen för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän bakom den. Det enda han haft hjälp med är korrekturläsning, i övrigt har han skrivit själv, säger Hutter.

– Det här är inget som är skrivet i affekt, utan det har vuxit fram under en längre tid. Kristofer Lundberg har tagit föreningen och använder den som politisk plattform för egna syften. Nu pågår ett intensivt arbete för att få honom omvald, men vi är inte intresserade av att ha kvar honom som ordförande, säger Alexander Hutter.

Annons

Han menar att han talar för många i regionen.

– Många tänker de här tankarna, men säger det inte. Han har inte mött något motstånd på två år. Jag är medveten om att jag riskerar min egen plats i regionstyrelsen, men någon måste säga det här rätt ut, säger Alexander Hutter.

Du är själv aktiv socialdemokrat. Är det i den egenskapen du skrivit detta?

– Nej. Jag skulle aldrig använda S som valör på mig inom Hyresgästföreningen. Och jag skulle inte ställa mig och gapa ut S-dogmer på Draken eller Gustav Adolfs torg heller. Men jag kan den här rörelsens historia precis som Kristofer. Vi kastade ut kommunisterna i början av 1900-talet. På 70-talet försökte maoistvänstern ta över, men lyckades inte. Sättet att agera är gammalt.

Varför har du valt att gå ut publikt med den här kritiken?

– Hur skulle jag annars gjort? Väntat till årsmötet? På regionstyrelsens möten är vi tio pers och vi vet nog var vi har varandra, men hur ska medlemmarna annars få veta? Nu tror jag fler vågar säga något.

Många skulle hävda att det skett en kraftig vitalisering av Hyresgästföreningen Västra Sverige de senaste åren, och att Kristofer Lundberg har en stor del i det. Vad tänker du om det?

– Jag säger inte att allt Kristofer gör är fel. Tvärtom har han gjort mycket bra saker och varit på tårna. Men det är en balansgång hur man använder föreningens varumärke, det kräver eftertänksamhet. Att någon vågar ifrågasätta ordförandens politik och inte bara håller med är väl en vitalisering om något.

Fakta: Region Västra Sverige

• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.

• Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.

• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Läs också Lundberg vald med stor majoritet Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.