HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Uppgifter: Ekonomin i Lundbergs förening bakom förbundstillsyn

Göteborg Hundratusentals kronor i underskott. Underlag och ekonomiska beslut som saknas. Problem i två hyresgästföreningar i Göteborg ligger bakom att förbundsstyrelsen tagit kontroll över region Västra Sverige. Den ena föreningen är Angered, där regionordförande Kristofer Lundberg är föreningsordförande. Det uppger flera källor till Hem & Hyra.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Ett svårförklarligt underskott på omkring 800 000 kronor i hyresgästföreningen Angered, där regionordförande Kristofer Lundberg är ordförande. Det är den främsta orsaken till att Hyresgästföreningens riksförbund tagit kontroll över region Västra Sverige, enligt uppgifter till Hem & Hyra.

LÄS MER: Så här är Hyresgästföreningen uppbyggd – riksförbund, region, förening och lokal förening.

Det har nu gått drygt två veckor sedan Hyresgästföreningens förbundsstyrelse tog över region Västra Sverige och kopplade bort hela regionstyrelsen.

Läs ocksåFörbundsstyrelsen tar över region Västra Sverige

Riksförbundet uppgav att orsaken var ekonomiska oegentligheter rörande sexsiffriga belopp, och att regionstyrelsen saknat kontroll. Fram till nu har det varit oklart vad anklagelserna handlar om mer exakt. Även regionordförande Kristofer Lundberg har sagt till Hem & Hyra att han inte haft en aning om vad det rör sig om.

I måndags kväll träffade regionstyrelsen förbundsstyrelsens arbetsutskott. Bland andra medverkade Marie Linder, nationell ordförande i Hyresgästföreningen

I tisdags kväll var det föreningsordförandenas tur att få veta mer. En av dem som var där var Marita Andersson, ordförande i regionens största förening, HGF Hisingen.

Läs ocksåMaria Ilves: Jag har ingen aning om vad vi misstänks för

– Jag blev chockad över att det var två föreningar som inte hade följt sina ekonomiska dokument. Främst tycker jag att det är väldigt märkligt att Angered har ett underskott på 800 000 kronor. Vi fick till oss att det inte finns underlag på de här pengarna, och inga ekonomiska beslut i protokollen. Det är väldigt allvarligt, säger Marita Andersson.

Ordförande för Hyresgästföreningen Angered är ingen mindre än regionordförande Kristofer Lundberg själv. Den andra hyresgästförening som pekas ut av förbundsstyrelsen ska vara göteborgsföreningen Centrum, vars ordförande också sitter i regionstyrelsen. Men där ska det inte handla om underskott, utan om på vilket sätt olika beslut fattats.

Uppgifterna bekräftas av flera andra källor till Hem & Hyra.

Annons
Läs ocksåKristofer Lundberg berättade inte om underskottet

Marita Andersson har tidigare själv suttit i regionstyrelsen. Hon har svårt att förstå hur ett underskott på flera hundra tusen kronor kunnat passera obemärkt.

– När jag satt i regionstyrelsen fick vi rapporter varje månad från föreningarna om hur ekonomin såg ut. Varför kommer det inte upp på bordet i regionstyrelsen? Fastnar det i arbetsutskottet? Jag blir väldigt misstänksam. Ytterst är Kristofer ansvarig som ordförande. Men hela styrelsen är ansvarig för att man inte har tagit upp det. Av vilken anledning man inte har gjort det vet inte jag, säger Marita Andersson.

Regionens ekonomi har varit föremål för noggrann översyn inför 2020 års budget, på grund av det tuffa ekonomiska läget. Regionstyrelsen skickade tillbaka föreningarnas budgetäskanden två gånger innan budgeten kunde antas av fullmäktige.

–  Vi lever ju på medlemspengar. Det får man alltid ha i ryggraden. Det är de boendes pengar i olika områden. Det är så jäkla viktigt, säger Marita Andersson.

Marita Andersson säger sig ha förtroende för förbundsstyrelsens arbetsutskott, och tyckte att tisdagens möte gav bra svar.

– Det är många frågetecken som rätas ut. Många förtroendevalda har hört av sig till mig med frågor. Jag tyckte att jag fick den information jag behövde, och fick ställa de frågor jag ville, säger Marita Andersson.

De medverkande på mötet fick också besked att saken nu ska utredas av revisionsföretaget Ernst & Young, ihop med två oberoende personer som inte jobbar med Hyresgästföreningen i vanliga fall.

Annons

Att oberoende utredare nu har tillsatts bekräftas också av förbundets presstjänst till Hem & Hyra. Hur länge utredningen kan tänkas pågå är däremot fortfarande oklart. Enligt förbundets presstjänst är det enda riktmärke som finns att utredningen ”ska ske skyndsamt”.

Under februari och mars väntar årsmöten i en rad föreningar och lokala hyresgästföreningar i Storgöteborg, med regionens fullmäktigemöte den 25 april som final. Med regionstyrelsen bortkopplade kommer det nu att bli förbundsstyrelsens arbetsutskott som skickar ut kallelserna till fullmäktige. Om utredningen är färdig i tid till den 25 april går alltså inte att säga.

En annan fråga som hänger i luften är den nationella protestdagen mot marknadshyror den 18 april. Det är en kampanjdag som region Västra Sverige har utlyst.

Regionstyrelsen i Västra Sverige hade ännu inte hunnit fatta något beslut om budget för protestdagen när förbundsstyrelsen klev in och tog över. Nu pågår förberedelsearbetet genom gräsrotsarbete på sociala medier. En lång rad hyresgsästföreningar och lokala hyresgästföreningar i Storgöteborg har hittills ställt sig bakom, liksom föreningar i Malmö och Uppsala. I kväll kommer också ett planeringsmöte att äga rum i Göteborg.

Hem & Hyra söker ordföranden för Hyresgästföreningen Centrum.

LÄS MER: Kristofer Lundberg berättade inte om underskottet – så här svarar han på Hem & Hyras frågor

Fakta: Region Västra Sverige

• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.

• Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.

• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Läs också En sjungande regionordförande med stort hundintresse Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.