Annons

Vänstern vill läxa upp privata hyresvärdar

Örebro ​De privata hyresvärdarnas motstånd till så kallade hyresgarantier, har fått vänsteroppositionen i Örebro att se rött. - De gör skillnad på folk och folk, säger Marie Wirde (VP).

​En enig programnämnd samhällsbyggnad har sagt nej till att införa kommunala hyresgarantier i Örebro. Trots enigheten, lade vänsteroppositonen in en reservation mot beslutet.  

Annons
– Att införa hyresgarantier skulle vara ett slag i luften, man kan stå där med sin garanti, men ändå inte få någon bostad så länge de privata hyresvärdarna inte är beredda att ta ett socialt ansvar, säger Marie Wirde.
Under tjänstemannabearbetningen av ärendet framkom det att de privata hyresvärdarna inte vill ta emot vissa typer av hyresgäster – även om hyresgarantier införs.
Något som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reagerat starkt mot. De vill att kommunen ska inleda en diskussion med de privata hyresvärdarna för att öka mångfalden och tillgängligheten.
– Socialt ansvar och mångfaldspolitik ingår inte i deras åtaganden. Något som hyresgarantier ju skulle kunna råda bot på – om det är så att privatvärdarna är oroliga bara för betalningsförmågan hos eventuella hyresgäster, säger hon och fortsätter:
– Men det är inte där problemet ligger, tycks det. Man får känslan av att de gör skillnad på folk och folk. Då är det upp till kommunen att bearbeta sådana inställningar.
Ett ja till kommunala hyresgarantier hade inneburit ett statligt bidrag till Örebro kommun på 5 000 kronor per garanti. Garantin är tänkt som en extra säkerhet för hyresvärden. 
Den skulle innebära ett stöd åt hushåll som kan klara en hyra, men som ändå har svårighet att ta sig in på bostadsmarknaden.
– Majoriteten ifrågasätter allmännyttan, men vill inte ge pekpinnar åt de privata fastighetsägarna. Det tycker jag är förvånande. Vi har ett gemensamt ansvar att ge boende åt alla. Boende är inte som vilken handelsvara som helst utan en mänsklig rättighet, säger Jonas Karlsson (S).
Miljöpartisten Fredrik Persson är ordförande i programnämnd samhällsbyggnad. Han är överens med vänsteroppositionen om att de kommunala hyresgarantierna inte behövs i Örebro. Men han och de borgliga partierna ser inget behov av att läxa upp de privata hyresvärdarna.
– Jag för ett kontinuerligt samtal med dem om sådana här frågor. Jag tycker inte att de är ointresserade, säger Fredrik Persson.
Fastighetsägarnas kommunikationschef Ola Ström säger att man inte diskuterat de kommunala hyresgarantierna, men att han inte håller med om bilden att de privata hyresvärdarna skulle vara hårdare än till exempel Öbo.
– Jag vet enskilda hyresvärdar som upplever att Öbo är hårdare i sin kontroll av nya hyresgäster än vad de själva är. Och generellt är det så att en förutsättning är att hyresgästen ska klara att betala hyran.
Även Öbo är negativ till garantierna. De anser att de redan har mer generösa regler än de som skulle gälla vid ett införande av hyresgarantier.
I slutet av oktober ska kommunstyrelsen fatta beslut om de kommunala hyresgarantiernas vara eller inte vara.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Laura Purdy från USA har dåliga erfarenheter av fri hyressättning (V) tar strid mot försäljning av Alingsåshems lägenheter Vänsterpartiet kräver hyresstopp vid konceptrenoveringar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.