Annons

Värsta värden i Örebro lovar bättring

Örebro En hyresvärd i Örebro län finns med på listan över landets värsta värdar. Det är Peter Gylling fastigheter i Askersund. Samma hyresvärd som använt en hemlig film för att hota säga upp en hyresgäst.

Det var i höstas som Hem & Hyra kunde berätta om hur en hyresgäst i Askersund fick en varning från hyresvärden Peter Gylling om att han stört en granne.

Som bevis använde Peter Gylling en filminspelning och ljudupptagning som den störde grannen gjort.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Hem & Hyra intervjuade Peter Gylling för att få svar på hur han som hyresvärd ser på att grannen som filmade/gjorde ljudupptagningen kan ha begått ett brott, ändrade han sig mitt i intervjun och sa att det inte fanns någon film, trots att han först medgivit det.

– Jag har inte spelat in någon film. Jag har gett honom en varning för att han stört. Det finns ingen film.

Hur menar du nu? Du sa det ju alldeles nyss?

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Nej, det har jag inte sagt.

När Hem & Hyra berättar att samtalet spelas in och erbjuder Peter Gylling att lyssna på vad han just sa, lägger han på luren och svarar inte igen.

I stället kontaktar han hyresgästen som blivit utsatt för inspelningen och vill ha pengar för en eftersläpande hyra.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Vi hade kommit överrens om att jag skulle betala av i min egen takt, men plötsligt gäller inte det, säger hyresgästen som blev filmad.

Hem & Hyra har talat med både nuvarande och tidigare hyresgäster.

Annons

De säger att Peter Gylling ofta är en bra hyresvärd, men att han saker som rör lägenheten som personlig kritik.

– När jag vände mig till miljöförvaltingen på grund av en vattenskada, blev han rasande och skällde ut mig för att han tyckte att jag spred rykten om honom. Trots att miljöförvaltningen konstaterade mögel och sa att jag inte kunde bo där, säger en tidigare hyresgäst.

En annan hyresgäst säger att det är lite olika vilka han blir arg på och inte.

-Det finns några hyresgäster som får göra vad som helst och andra som han inte tål. Det går inte att veta varför. Men annars kan jag inte säga att han varit otrevlig mot mig, men jag ser hur han är mot andra, säger en person som är hyresgäst hos Peter Gylling.

När Peter Gylling får veta att juridiska enheten hos Hyresgästföreningen region Mitt och Aros-Gävle nominerat honom till värsta värden, ringer han gång på gång upp Hem & Hyra i hopp om att bli bortplockad från listan.

Han vill också se ärendelistan på 31 fall under sex år som Hyresgästföreningen bygger sin nominering på. Något som Hem & Hyra inte kan lämna ut med hänvisning till källskydd.

Men under cirka en timme går Hem & Hyra igenom huvudkritiken mot honom utifrån ärendelistan: mögel, att det tar lång tid att få kontakt och att hyresgäster är rädda för att vända sig till honom.

– Jag har inte tänkt på att jag är i en maktposition. Det känns inte alls bra när jag förstår att vissa kanske drar sig för att höra av sig, säger han.

Han säger också att han ska överväga att ta hjälp av störningsjouren i framtiden, eftersom några av ärendena hos Hyresgästföreningen gäller grannar som störs av varandra men där Peter Gylling svarat att ord står mot ord och att han inget kan göra.

Annons

Hyresgäster jag talat med tycker att du tar saker personligt. Som detta med att du samma dag vi publicerade en artikel om hyresgästen som blivit filmad, hör av dig till honom och vill ha in en hyresskuld ni kommit överrens om skulle betalas genom arbete i fastigheten. Hur kom det sig?

– Jag började titta igenom hans avbetalningsplan när jag läste artikeln. Jag kan inte säga att jag blev arg, men allt kom på bordet och jag ville att nu ska det bli rätt och funka för mig. Men du har rätt i det att det kan upplevas som att jag straffade honom. Jag kan ju bli sur, men det är inget jag visar, säger han.

Peter Gylling tycker att det är orättvist att han hamnat på listan.

– Det var inget roligt att få vara med på den listan. Men då får jag försöka bättra mig på något sätt. Jag vill inte att de ska känna så för mig. Eller så får jag väl sälja fastigheterna, det är ändå ingen som tycker om mig.

 

 

 

 

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.