HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Väsbyhem laddar för el- och hybridbilar

Upplands Väsby El- och hybridbilar blir allt vanligare. Nu satsar Väsbyhem på att installera laddstolpar. Hittills är drygt tio stolpar på plats för hyresgästerna. "Jag skulle gärna byta till elbil nästa gång, det är bättre för klimatet", säger hyresgästen Sebastian Svahn.
Foto: Linda Dahlin
Sebastian Svahn är positiv till laddstolparna för elbilar. Han skulle gärna ha en elhybridsbil.

När antalet el- och hybridbilar ökar, blir också behovet av laddplatser större. Väsbyhem är ett av bostadsbolagen som satsar på att satta upp publika laddningspunkter med hjälp av Klimatklivets investeringsstöd. I nuläget har bostadsbolaget planerat för cirka 22 laddstolpar runt omkring i deras områden.

– Det blir 44 laddningspunkter, eftersom varje stolpe har två uttag, säger Magnus Byberg, driftteknikner på Väsbyhem.

Hälften av laddstolparna kommer att vara tillgängliga för allmänheten så att vem som helst kan använda dem.

Sebastian Svahn är en av hyresgästerna på Solbergsvägen som är positiv till att Väsbyhem installerar laddstolpar. Han har bil, men än så länge ingen elbil.

– Jag skulle gärna byta till en nästa gång det blir dags om jag har råd. Det är bättre för klimatet. En hybrid tror jag det blir i så fall.

Han hyr en garageplats till sin bil, men har uppmärksammat att det kommit upp två laddstolpar på en av parkeringarna vid Solbergsvägen där han bor.

Laddstolparna på Solbergsvägen är de mest använda, men det är fortfarande inte överdrivet hårt tryck på dem.

– Det har redan blivit vanliga med elbilar även om inte så många här har dem än. Men det kommer fler märken och blir billigare att köpa dem, så jag tror elbilarna blir de vanligaste inom snar framtid, säger Sebastian Svahn.

Väsbyhem planerar att bygga ut antalet laddstolpar successivt för att kunna erbjuda hyresgästerna plats för laddning nära hemmet.

– Marknaden för elbilar kommer att explodera inom de närmaste åren. Om en hyresgäst skaffar en elbil försöker vi hjälpa dem att hitta en lösning, vi har bland annat byggt om motorvärmarstolpar så de kan ladda sina bilar, säger Magnus Byberg.