Annons

Västsvenska privatvärdar lovordar hyresutredning

Västra Götaland ​Medan Hyresgästföreningen sågar utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna” är de privata fastighetsägarna i Västsverige desto mer positiva. Enligt en enkätundersökning som branschorganisationen Fastighetsägarna gjort tror 7 av 10 fastighetsägare att det kommer att byggas fler hyresrätter med utredningens förslag.
Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen har frågat 100 av sina cirka 5 400 medlemmar vad de tycker om utredningen och vilka effekter de tror förslagen får för den egna verksamheten. Av enkätsvaren framgår att fastighetsägarna är betydligt mer positiva till utredningen och dess förslag än vad deras hyresgäster är.
Utredningen föreslår bland annat att hyrestaket, som innebär att det är de kommunägda bolagens hyror som avgör hur höga hyror de privata värdarna får ta ut, ska försvinna. Och det är ett förslag som faller de privata fastighetsägarna på läppen. 70 procent av de tillfrågade anser nämligen att det nuvarande systemet för att sätta hyror, tillsammans med ökande byggkostnader, är de största hindren för att utveckla den egna verksamheten.
–  Detta sätter fingret på ett jätteproblem för fastighetsbranschen, säger Andreas Jarud, näringspolitisk chef hos Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen. Trots att efterfrågan finns är det inte ekonomiskt försvarbart att bygga nya hyresrätter.
En klar majoritet av fastighetsägarna tror därför att ett slopande av hyrestaket skulle vara en mycket effektiv åtgärd och nära hälften är också positiva till utredningens förslag att de kommunala bolagen ska drivas affärsmässigt och i vinstsyfte.
70 procent av fastighetsägarna tror att det kommer att byggas fler hyresrätter i tillväxtregionerna om utredningsförslagen blir verklighet.
– Om man anpassar systemet efter fastighetsmarknadens förutsättningar kommer det att byggas fler hyresrätter där det verkligen behövs, hävdar Rudolf Antoni, utredare hos Fastighetsägarna.
Hyresgästföreningen, som är mycket kritisk till utredningen, anser att förslaget om ett så kallat efterfrågepåslag på hyran kommer att leda till mycket kraftiga hyreshöjningar i attraktiva lägen. Något som i sin tur ökar segregationen eftersom många hyresgäster inte kommer ha råd att bo kvar.
Men några chockhöjda hyror tror inte fastighetsägarna på. Även om en fastighet ligger i bästa läge, så kallat A-läge, är det bara 17 procent av privatvärdarna som tror att utredningens förslag skulle leda till mycket högre hyror. Däremot är det 77 procent som tror på något högre hyror i A-lägen.
I mindre attraktiva lägen bedömer fastighetsägarna att hyrorna i de flesta fall förblir oförändrade.

Annons
Fakta: [Fakta


FAKTA: Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen har cirka 5 400 privata värdar som medlemmar, varav de flesta är småföretagare. Tillsammans äger medlemmarna drygt 15 500 fastigheter i Västra Götalands, Värmlands, Hallands, Jönköpings, Kalmar och västra Östergötlands län

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..." Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.