Annons

Växtvärk i Uppsala – fattas bostäder i hela länet

Uppsala Uppsala län är en av Sveriges just nu hetaste regioner med rekordhög befolkningstillväxt. Bostadsbyggandet hänger inte riktigt med. Samtliga åtta kommuner lider i dag av växtvärk i form av bostadsbrist. Framför allt behövs det nu fler prisvänliga lägenheter.
Foto: Monika Steczkó
Hela 3 330 nya hyresrätter väntas bli påbörjade i Uppsala kommun i år och nästa år.

Länsstyrelsen gör varje år en analys av läget på bostadsmarknaden utifrån bland annat uppgifter och bedömningar som kommunerna lämnat in.

Årets boanalys visar att regionen och då särskilt den södra delen lider av växtvärk och att det inte räcker att bygga mycket. Det måste också snabbt fram bostäder med priser som även människor i utsatta grupper orkar med.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Länets befolkning ökade förra året med nästan 7 600 personer, vilket är all time high.

Optimismen är stor inför de kommande åren. Högkonjunkturen väntas hålla i sig och arbetslösheten spås  i prognoserna bli den lägsta i landet.

Det byggs också ovanligt mycket. 2 760 nya bostäder färdigställdes förra året och ännu fler är på gång i år.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Men befolkningsökningen och byggandet går inte i takt, och har inte så gjort på länge.

Annons

Samtliga åtta kommuner i länet uppger i dag att de har underskott på bostäder, både totalt sett och i centralorterna.

Bostadsbristen har även spritt sig till småorterna. Det är i dag bara Håbo som har balans mellan tillgång och efterfrågan utanför de centrala delarna.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

När kommunerna blickat fram mot 2022 tror Uppsala och Älvkarleby på att man ska ha fått till balans på bostadsmarknaden medan övriga sex kommuner bedömer att de kommer att ha fortsatt underskott.

För perioden 2017-2030 har länets kommuner kalkylerat med att det behöver byggas i genomsnitt 4 385 bostäder per år. Alltså betydligt fler än vad som byggdes 2017.

Men enligt boanalysen är det inte byggvolymen i sig som är den stora utmaningen, utan att kunna bygga till sådana prisnivåer som många klarar av att betala.

Annons

Länsstyrelsen efterlyser nu fler innovativa lösningar som kan leda till att det går att utan tidsfördröjning få fram nya bostäder med enkel standard.

Annars kommer inte heller en fortsatt hög byggtakt att kunna upprätthållas på sikt, varnar länsstyrelsen i sin analys.

Landshövdingen Göran Enander konstaterar i ett förord till boanalysen att bostadsbyggandet länge varit förknippat med fokus på större och ökade volymer.

”Vi måste bli bättre på de kvalitativa aspekterna så att det som planeras och byggs blir hållbart i alla dess dimensioner och omfattar alla i samhället och ger plats för alla”, skriver han.

Fakta: Beräknade påbörjade byggen 2018-2019
Kommun Hyresrätter Bostadsrätter Småhus
Enköping 857 358 300
Heby 69 35 51
Håbo 397 310 65
Knivsta 404 367 80
Tierp 341 120 70
Uppsala 3 330 1 850 320
Älvkarleby 160 35 25
Östhammar 135 128 160
Uppsala län 5 693 3 203 1 071
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.