Annons

Vesslan återfår sin forna glans

Norrköping I kvarteret Vesslan hänger konsten på ytterväggarna. Nu renoveras hyreshusets unika fasadmålningar. Men i utsmyckningarna finns en olöst gåta.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyreshuset i kvarteret Vesslan efter fasadrenoveringen.

I höstas påbörjade Rikshem en större renovering av fasaderna på trevåningshuset i kvarteret Vesslan, i korsningen Norra promenaden och Tjustgatan i Norrköping. Samtidigt togs beslutet att renovera de ovanliga fasadmålningar som finns på byggnaden.

— Vi har anlitat en dekormålare som fått måla om målningarna på nytt och så nära originalet som möjligt. Resultatet är verkligen fantastiskt, säger Veronika Björling, fastighetschef på Rikshem i Norrköping.

Veronika Björling, fastighetschef på Rikshem i Norrköping.

Vid renoveringen har byggnaden även återfått den ursprungliga färgsättningen i ljusgul ton. Huset med cirka 20 hyreslägenheter stod klart 1897 och uppfördes av handlaren P A Pettersson, men orsaken till den då påkostade utsmyckningen är okänd.

— Det är lite så det fungerar, det vi inte lyckas hitta någon förklaring till i arkivet vet vi inget om. Men det är få byggnader som är så speciella som den här i Norrköping. Jag känner bara till en fasad i stan som har liknande måleri, men som inte alls är lika omfattande, säger stadsantikvarien Hanna Domfors.

De återställda fasadmålningarna, med det avvikande motivet till vänster.

Utsmyckningen består av ett band längst upp på fasaden med olika illusionsmålningar i blått och vitt och som troligen är utförda av Carl Stenberg. Men en av målningarna utgör en liten gåta.

— Alla dekorsektioner är likadana utom en och varför det är så vet vi inte. Man kan ha tagit fram två förslag på dekor och så har man kanske valt att behålla båda, säger Hanna Domfors.

Så såg fasaderna ut före renoveringen.

Huset är utpekat som en kulturhistoriskt värdefull byggnad i Norrköping. Enligt Rikshem var det självklart att ta de extra kostnaderna för att renovera fasadmålningarna. En kostnad som inte kommer leda till någon hyreshöjning, lovar värden.

— Det här huset är så pass unikt och då kände vi att vi behövde ta vårt ansvar, förklarar Veronika Björling på Rikshem.

Fasadrenoveringen är färdig längs Tjustgatan och nu återstår fasaden ut mot Norra promenaden. Ett arbete som beräknas vara klart till midsommar.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.