HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vidingehem och Migrationsverket nu eniga

Kronoberg Senast sommaren 2019 ska Migrationsverket lämna 53 lägenheter som de hyr av Vidingehem. Det blev utgången av den tvist som nu behandlats i Hyresnämnden.

I början av juni skrev Hem och Hyra om tvisten mellan det kommunala bostadsbolaget Vidingehem och Migrationsverket. Tvisten gällde 53 lägenheter som Migrationsverket hyr i Braås och Lammhult. Det var i februari i år som Vidingehem sade upp Migrationsverket och anmodade dem att flytta. Minskat antal asylsökande och kommunernas utökade ansvar att tillhandahålla fler bostäder under etableringen, var anledningen till uppsägningen enligt yttrandet till Hyresnämnden.

– Bosättningslagen trädde i kraft 1 mars 2016. Den innebär att alla kommuner måste ta emot och skaffa bostäder åt flyktingar som beviljats uppehållstillstånd. Vi behöver våra bostäder för att kunna uppfylla lagen, sade Magnus Bengtsson, ombud och Växjö kommuns chefsjurist.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Men Migrationsverket bestred uppsägningen. De menade i sitt yttrande att de fortfarande har brist på asylboenden och att den bristen kommer bestå under lång tid framöver.

Annons

Förra veckan kunde Växjö kommun meddela att parterna nått en uppgörelse i Hyresnämnden. Migrationsverket ska lämna 26 lägenhet redan vid årskiftet. Resterande lämnas senast sommaren 2019.

– Det är bra att vi har kunna ingå en överenskommelse med Migrationsverket som gynnar båda parter. Växjö får tillgång till lägenheterna inom två år, hälften redan vid årsskiftet, och Migrationsverket får tid att finna andra lösningar inom en rimlig tid. Det gör också att Växjö har bättre förutsättningar att leva upp till det ansvar vi fått av staten genom bosättningslagen, sade Anna Tenje (M), kommunalråd, till Smålandsposten.

Annons
Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.
Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.