Annons

Vill ge kärleken en ny chans – Belina får rätt att hyra ut

Nyheter Värden sa bestämt nej – men hyresnämnden gör tummen upp. Hyresgästen Belina Jarra får rätt att hyra ut i andra hand för att på nytt prova att bo med sin pojkvän. ”Jag blev jätteglad, jag förstår inte varför värden var tvungen att krångla, säger hon.”
Foto: Privat
Kärleken väntar. den tidigare Robinsondeltagaren Belina Jarra får rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand för att provbo med sin pojkvän. Men det krävdes ett beslut i hyresnämnden eftersom värden sa nej.

När hyresgästen Belina Jarra och hennes pojkvän under ett knappt år bodde tillsammans i hennes lägenhet slutade det med ett uppbrott. En av anledningarna var att tvårummaren var för liten för paret och pojkvännens tonårige son som bodde där varannan vecka.

Men paret ville inte ge upp sin relation i första taget. Därför planerar de, efter en tid som särbos, att flytta ihop i pojkvännens nyanskaffade lägenhet i centrala Göteborg. Den här gången anser paret att förutsättningarna är bättre, de är bättre förberedda och pojkvännens son bor numera heltid hos sin mamma, men träffar pappan regelbundet

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett hyreskontrakt i centrala Göteborg är det emellertid lång kö till. För att vara på den säkra sidan ansökte kvinnan om att hyra ut sin tvårummare i andra hand under en period. Men värden sa bestämt nej. Argumentet var framför allt att paret redan bott tillsammans i den lägenhet som kvinnan nu vill hyra ut i andrahand. Att paret vill försöka igen är inte ett beaktansvärt skäl att hyra ut i andra hand, enligt privatvärden.

Belina Jarra tog hjälp av Hyresgästföreningen för att få saken prövad i hyresnämnden.

– Jag förstår inte vad det har för betydelse att vi bott ihop tidigare. Lägenheten har jag haft i över åtta år och aldrig tidigare hyrt ut i andra hand. Onödigt att värden var tvungen att krångla, säger Belina Jarra som har ett förflutet som deltagare i dokusåpan Robinson.

Annons
Läs ocksåAtt hyra ut i andrahand – så fungerar nya lagen

Planerar framtiden tillsammans

I hyresnämnden fick hon argumentera för sin sak och intygade att ”den här gången är det på riktigt”. Belina Jarra berättade om att hon och pojkvännen planerar för en framtid tillsammans, ska köpa gemensamma möbler och säger sig nu vara bättre förberedda för sambolivet.
Dessutom ifrågasätta värden varför hyresgästen behöver hyra ut i andra hand om man nu vill försöka ”på riktigt”.

– Jag fick svara på ganska ingående frågor om mitt privatliv, men jag hade bestämt mig för att inte bara acceptera värdens nej.

Värden hade också uppmärksammat att den tilltänkte andrahandshyresgästen redan är skriven på adressen. ”Det är en otillåten andrahandsuthyrning och utgör grund för uppsägning. Vi har därför skickat ett varningsbrev”, uppger värden i skriftväxlingen.

Läs ocksåLjudkänslig hyresgäst får rätt att hyra ut i andra hand
Ny chans. Belina Jarra och hennes pojkvän tror att sambolivet kommer att fungera bättre den här gången.

Belina Jarra förklarade att den tilltänkte andrahandshyresgästen i dagsläget är inneboende.

Annons

– Vi är bekanta och både jag och han är borta mycket så det har passat bra. Det är inget konstigt med det, säger hon

Hyresnämnden i Göteborg konstaterar att i vanliga fall ges inte tillstånd till andrahandsuthyrning längre än ett år. Nämnden tycker att hyresgästen på ett trovärdigt beskrivit sin livssituation. Hon får därför rätt att hyra ut i andra hand för att provbo på nytt, men bara i ett halvår.
Hyresnämndens beslut kan inte överklagas.

– Jag blev jätteglad när beslutet kom. Det har varit lite osäkert hur vi skulle gjort om även hyresnämnden sagt nej. När beslutet kom firade jag och pojkvännen med middag och jag var varit och tittat på en ny soffa, berättar Belina Jarra.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.