Annons

Ljudkänslig hyresgäst får rätt att hyra ut i andra hand

Varberg Hyresgästen lider av utmattning och extrem ljudkänslighet. I hennes kvarter bygger Varbergs Bostad nya hus med buller som följd. Därför får kvinnan rätt av hyresnämnden att hyra ut i andra hand, så att hon kan bo på landet.
Foto: Istockphoto/Flickr/Henrik Ismarker

Hyresgästen i Varberg lider av diagnosen hyperakusi, extrem ljudkänslighet. Därför klarar hon inte av att bo i området när nybyggen pågår med buller och oljud som följd.

Dessutom har hon problem med utmattning, stresskänslighet och höga ångestnivåer som försämras om hon inte kan återhämta sig i sitt hem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen har under försommaren påbörjat en mer intensiv behandling som ska pågå under ett år. Men för att den ska bli framgångsrik så behöver hon få bo kvar i sin nuvarande boendemiljö på landet, hävdar kvinnan inför Göteborgs hyresnämnd.

Hon säger att hon har stort hopp om att bli återställd och hoppas att hon efter augusti 2021 kommer att vara så frisk att hon kan flytta tillbaka till lägenheten. Men om hon redan nu tvingas börja söka en ny permanent bostad skulle det påverka hennes rehabilitering på ett mycket negativt vis, hävdar kvinnan.

Annons

Men Varbergs Bostad, som är kvinnans hyresvärd, vill inte ge henne rätt att fortsätta hyra ut i andra hand.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Anledningen är att hon haft uthyrt sedan augusti 2018. Nybyggena i hennes bostadsområde är dessutom beräknade att pågå till 2030, så att hyra ut i andra hand är ingen lösning på kvinnans problem, hävdar Varbergs Bostad. Bolaget har inte heller för avsikt att erbjuda henne någon omflyttningslägenhet.

Hyresnämnden i Göteborg går på hyresgästens linje. Hon har inte för avsikt att ta ut någon högre hyra än hon själv betalar och Varbergs Bostad har inget att invända mot hennes andrahandshyresgäst. Sammantaget måste hennes skäl anses väga tyngre än hyresvärdens, anser hyresnämnden.

Annons

Däremot bör andrahandsuthyrningen bara utsträckas ett år till, inte mer, beslutar hyresnämnden. Beslutet kan inte överklagas.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.