HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ljudkänslig hyresgäst får rätt att hyra ut i andra hand

Varberg Hyresgästen lider av utmattning och extrem ljudkänslighet. I hennes kvarter bygger Varbergs Bostad nya hus med buller som följd. Därför får kvinnan rätt av hyresnämnden att hyra ut i andra hand, så att hon kan bo på landet.
Foto: Istockphoto/Flickr/Henrik Ismarker

Hyresgästen i Varberg lider av diagnosen hyperakusi, extrem ljudkänslighet. Därför klarar hon inte av att bo i området när nybyggen pågår med buller och oljud som följd.

Dessutom har hon problem med utmattning, stresskänslighet och höga ångestnivåer som försämras om hon inte kan återhämta sig i sitt hem.

Läs ocksåMamma till hotfull son kan förlora sitt hyreskontrakt – han skrämmer grannarnaKlipp från hotfulla sms och hyresnämnden i Malmö.

Hyresgästen har under försommaren påbörjat en mer intensiv behandling som ska pågå under ett år. Men för att den ska bli framgångsrik så behöver hon få bo kvar i sin nuvarande boendemiljö på landet, hävdar kvinnan inför Göteborgs hyresnämnd.

Hon säger att hon har stort hopp om att bli återställd och hoppas att hon efter augusti 2021 kommer att vara så frisk att hon kan flytta tillbaka till lägenheten. Men om hon redan nu tvingas börja söka en ny permanent bostad skulle det påverka hennes rehabilitering på ett mycket negativt vis, hävdar kvinnan.

Annons

Men Varbergs Bostad, som är kvinnans hyresvärd, vill inte ge henne rätt att fortsätta hyra ut i andra hand.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Anledningen är att hon haft uthyrt sedan augusti 2018. Nybyggena i hennes bostadsområde är dessutom beräknade att pågå till 2030, så att hyra ut i andra hand är ingen lösning på kvinnans problem, hävdar Varbergs Bostad. Bolaget har inte heller för avsikt att erbjuda henne någon omflyttningslägenhet.

Hyresnämnden i Göteborg går på hyresgästens linje. Hon har inte för avsikt att ta ut någon högre hyra än hon själv betalar och Varbergs Bostad har inget att invända mot hennes andrahandshyresgäst. Sammantaget måste hennes skäl anses väga tyngre än hyresvärdens, anser hyresnämnden.

Annons

Däremot bör andrahandsuthyrningen bara utsträckas ett år till, inte mer, beslutar hyresnämnden. Beslutet kan inte överklagas.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.
Läs också Miljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävs Gjutjärnskanoner, brand och vapenverkstad – nu vräks mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.