HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ljudkänslig hyresgäst får rätt att hyra ut i andra hand

Varberg Hyresgästen lider av utmattning och extrem ljudkänslighet. I hennes kvarter bygger Varbergs Bostad nya hus med buller som följd. Därför får kvinnan rätt av hyresnämnden att hyra ut i andra hand, så att hon kan bo på landet.
Foto: Istockphoto/Flickr/Henrik Ismarker

Hyresgästen i Varberg lider av diagnosen hyperakusi, extrem ljudkänslighet. Därför klarar hon inte av att bo i området när nybyggen pågår med buller och oljud som följd.

Dessutom har hon problem med utmattning, stresskänslighet och höga ångestnivåer som försämras om hon inte kan återhämta sig i sitt hem.

Läs ocksåTjänade tusenlappar på svart hyresaffär - 41-åring döms till böter

Hyresgästen har under försommaren påbörjat en mer intensiv behandling som ska pågå under ett år. Men för att den ska bli framgångsrik så behöver hon få bo kvar i sin nuvarande boendemiljö på landet, hävdar kvinnan inför Göteborgs hyresnämnd.

Hon säger att hon har stort hopp om att bli återställd och hoppas att hon efter augusti 2021 kommer att vara så frisk att hon kan flytta tillbaka till lägenheten. Men om hon redan nu tvingas börja söka en ny permanent bostad skulle det påverka hennes rehabilitering på ett mycket negativt vis, hävdar kvinnan.

Men Varbergs Bostad, som är kvinnans hyresvärd, vill inte ge henne rätt att fortsätta hyra ut i andra hand.

Läs ocksåKastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning

Anledningen är att hon haft uthyrt sedan augusti 2018. Nybyggena i hennes bostadsområde är dessutom beräknade att pågå till 2030, så att hyra ut i andra hand är ingen lösning på kvinnans problem, hävdar Varbergs Bostad. Bolaget har inte heller för avsikt att erbjuda henne någon omflyttningslägenhet.

Hyresnämnden i Göteborg går på hyresgästens linje. Hon har inte för avsikt att ta ut någon högre hyra än hon själv betalar och Varbergs Bostad har inget att invända mot hennes andrahandshyresgäst. Sammantaget måste hennes skäl anses väga tyngre än hyresvärdens, anser hyresnämnden.

Däremot bör andrahandsuthyrningen bara utsträckas ett år till, inte mer, beslutar hyresnämnden. Beslutet kan inte överklagas.

Läs ocksåLevde i kaos utan el och nycklar – nu tvingas kvinnan bort från lägenheten
Läs också Höjde hyran med 41 procent – försökte dölja betalningarna Robert är inte välkommen i sin egen hemstad: ”Har skulder”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.