Annons

Ljudkänslig hyresgäst får rätt att hyra ut i andra hand

Varberg Hyresgästen lider av utmattning och extrem ljudkänslighet. I hennes kvarter bygger Varbergs Bostad nya hus med buller som följd. Därför får kvinnan rätt av hyresnämnden att hyra ut i andra hand, så att hon kan bo på landet.
Foto: Istockphoto/Flickr/Henrik Ismarker

Hyresgästen i Varberg lider av diagnosen hyperakusi, extrem ljudkänslighet. Därför klarar hon inte av att bo i området när nybyggen pågår med buller och oljud som följd.

Dessutom har hon problem med utmattning, stresskänslighet och höga ångestnivåer som försämras om hon inte kan återhämta sig i sitt hem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästen har under försommaren påbörjat en mer intensiv behandling som ska pågå under ett år. Men för att den ska bli framgångsrik så behöver hon få bo kvar i sin nuvarande boendemiljö på landet, hävdar kvinnan inför Göteborgs hyresnämnd.

Hon säger att hon har stort hopp om att bli återställd och hoppas att hon efter augusti 2021 kommer att vara så frisk att hon kan flytta tillbaka till lägenheten. Men om hon redan nu tvingas börja söka en ny permanent bostad skulle det påverka hennes rehabilitering på ett mycket negativt vis, hävdar kvinnan.

Annons

Men Varbergs Bostad, som är kvinnans hyresvärd, vill inte ge henne rätt att fortsätta hyra ut i andra hand.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Anledningen är att hon haft uthyrt sedan augusti 2018. Nybyggena i hennes bostadsområde är dessutom beräknade att pågå till 2030, så att hyra ut i andra hand är ingen lösning på kvinnans problem, hävdar Varbergs Bostad. Bolaget har inte heller för avsikt att erbjuda henne någon omflyttningslägenhet.

Hyresnämnden i Göteborg går på hyresgästens linje. Hon har inte för avsikt att ta ut någon högre hyra än hon själv betalar och Varbergs Bostad har inget att invända mot hennes andrahandshyresgäst. Sammantaget måste hennes skäl anses väga tyngre än hyresvärdens, anser hyresnämnden.

Annons

Däremot bör andrahandsuthyrningen bara utsträckas ett år till, inte mer, beslutar hyresnämnden. Beslutet kan inte överklagas.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.
Läs också Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.