Annons

Vräks efter skottlossning i bostadsområde

Vimmerby Ulf avlossade sitt luftgevär mot killarna som satt i porten utanför hans fönster. Det var kulmen på en lång tid av psykoser – och ett sätt att söka uppmärksamhet. Men metoden uppskattades inte.

​Grannarna är rädda för Ulf, själv förstår han inte varför. Vad han däremot förstår är att Vimarhem inte vill ha honom kvar som hyresgäst.

 
I hyresnämnden redogör bostadsbolaget för grannarnas rädsla och skälen för uppsägningen. De har kommit till vägs ände. Också Ulf säger att han inte har en chans och hans försök till försvar är vacklande.
 
Ulf lider av en psykisk sjukdom som han får kraftfulla mediciner mot. Men innan han sköt från sitt fönster hade han på eget bevåg trappat ner medicineringen som gör honom helt avtrubbad.
 
– Jag kanske också vill känna vårkänslor, säger han.
 
Mest av allt vill han ha kontakt med andra människor, men hans sjukdom gör att de drar sig undan. Och hans okonventionella metoder att söka uppmärksamhet gör inte saken bättre.
 
Vimarhem vill inte ha Ulf boende hos sig överhuvudtaget och tänker gå vidare med vräkning ifall han inte flyttar.
 
Efter hyresnämndens sammanträde känner han sig uppgiven, utan bostad har han svårt att klara sig.
 
– Jag vill inte flytta så långt, kanske till kullen där borta, säger han och pekar.
 
– De gräver hål där.
 
Är det så illa?
 
– Ja, innerst inne tänker jag nog så.

 

Hyresnämnden beslöt att Ulf måste flytta eftersom skottlossningen var en mycket allvarlig störning. Sista dagen för flytt var 7 maj.

 

Annons

Ulf har varit i kontakt med Hyresgästföreningen, men bestämde sig till slut för att han inte ville ha hjälp i hyresnämnden. Där kunde han ha haft visst stöd, särskilt om han tagit fram bevisning.

– Jag tror i och för sig inte så jättemycket på att han fått bo kvar även om han fått fram läkarintyg, säger Katarina Fredriksson, Hyresgästföreningens jurist.
 
Personer som stör eller inte betalar hyran och förlorar sitt hyreskontrakt blir ett fall för socialtjänsten som erbjuder hjälp.
 
– Det är ju frivilligt, men är det barn i familjen eller finns vårdbehov så försöker vi få kontakt med dem. Ibland kan hembesök vara nödvändigt, säger Monica Bjerkinger som är enhetschef för vuxenenheten inom socialförvaltningen i Vimmerby.

Fotnot: Ulf heter egentligen något annat.

Annons
Fakta: Så gör socialtjänsten

Hyresgästen får ett brev med erbjudande om hjälp.
Det kan vara kontakter med missbruksenheten eller boendestöd.
För dem som inte har eget kontrakt finns andrahandslägenheter och i en del fall särskilt boende.

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Vimarhem höjer hyrorna med 7,50 Vimarhem vill höja hyrorna med 2,15 procent Vimarhem höjer hyran och får råd med mer underhåll Vimarhem vill höja hyran med 3,28 procent Vimarhem höjer hyran med 2,2

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.