Annons

Hyresvärdens svar på corona: Sänker hyran med 50 procent

Kungsbacka Kungsbackavärden Tulebo fastigheter halverar aprilhyran på grund av coronautbrottet. Robert Dicksons stiftelse i Göteborg ger drabbade anstånd med hyran och skjuter på årets hyreshöjning.
Foto: Privat / Montage
Tulebo fastigheter bjuder sina hyresgäster på en halv hyra. Robert Dicksons stiftelse skjuter på årets hyreshöjning, och öppnar för att låta coronadrabbade hyresgäster betala in hyran senare.

Den lilla privatvärden Tulebo fastigheter i Kungsbacka äger tre mindre hyreshus med ett tiotal lägenheter i Kållered, strax norr om kommungränsen mot Mölndal.

Nu har bolaget beslutat att halvera aprilhyran, med hänvisning till coronavirusets effekter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi måste allihop hjälpas åt nu. Jag har världens bästa hyresgäster. Goa människor som gör så gott de kan. Några lär bli sjuka och måste stanna hemma. Då kände jag att det är väl det minska jag kan göra, säger ägaren Michael Brinck.

Hyreshusen är en sidoverksamhet för honom, och utgör inte hans huvudsakliga inkomst. Men en månads halverade hyresintäkter innebär ändå en ekonomisk uppoffring.

– Jag kommer givetvis att förlora på det. Men det är ingen förmögenhet, och jag tänker inte gå omkull, säger han.

Läs ocksåNära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chansMannen i 40-årsåldern fick vård på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och var sjukskriven. Hans läkare skrev ett intyg för att förklara varför utbetalningen av sjukpenning dröjde, men det övertygade varken hyresvärden eller hyresnämnden.

Tulebo fastigheter hoppas att fler hyresvärdar följer efter.

Annons

– Jag tycker att samhället sviker småföretagare när landet stänger ner. Jag är så besviken, och så rädd för vad det här orsakar för vanligt folk. Det är inte de starka människorna som drabbas. Så jag hoppas att det här hjälper, och att vi kan få fler att göra samma sak, säger Michael Brinck.

Även Robert Dicksons stiftelse i Göteborg öppnar för att stötta hyresgäster som drabbas ekonomiskt av den pågående pandemin.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

– Det kan handla om att de blivit uppsagda och tillfälligt har svårt att betala hyran. Det kan säkerligen komma en våg av sådana. Jag kan tänka mig att exempelvis restauranganställda drabbas, och nu har även Volvo stängt, säger vd Mikael Jansson.

Några fasta kriterier för vem som kan räkna med hjälp finns inte uppsatta.

– De får kontakta oss så får vi hantera varje enskilt ärende.

Stiftelsen förbereder sig framför allt på att kunna erbjuda uppskov med hyresinbetalningen. Den som blivit uppsagd från sitt jobb prioriteras före den som permitterats med delar av lönen i behåll. Nedsatt hyra är inte aktuellt i dagsläget, enligt Mikael Jansson.

Annons

– Jag tror att vi har goda möjligheter att ge anstånd med hyresinbetalningar om det beror på coronaviruset. Skulle hälften av beståndet höra av sig blir det förstås svårare. Men min förhoppning är att vi kommer att kunna hjälpa de flesta som behöver.

Robert Dicksons stiftelse gör även andra justeringar i virusets spår. Förhandlingarna om en hyreshöjning var i full gång med Hyresgästföreningen, med avsikten att nå en uppgörelse senast i sommar. Men nu skjuter stiftelsen upp fortsatta diskussioner tills vidare.

– Det är viktigt att fokusera på våra hyresgäster i dagsläget. I rådande situation vill vi också minska risken med fysiska möten, säger Mikael Jansson.

Han bedömer att hyresförhandlingarna återupptas tidigast till hösten.

Corona i Hyressverige
Läs också Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Sen med hyran i åratal – så undvek mannen vräkning i det längsta Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.