HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Yxman uppsagd i Värmland

Karlstad En man i Värmland som slog sin hyresvärd i ansiktet får inte bo kvar. I hyresnämnden försökte mannen argumentera för att han lugnat sig sedan händelsen. Men han överbevisades med en tingsrättsdom som berättade att mannen slagit sin granne med en yxa.

En privat hyresvärd i Karlstads kommun uppmanade förra hösten hyresgästen, en man i 50-års åldern, att sluta störa grannarna.

Från lägenheten hördes ofta hög musik och höga ljud. Mannen vanvårdade även lägenheten genom att belamra den och balkongen med skräp, enligt värden.

Läs ocksåBrand stängde kontoret – fiket blev arbetsplats

Men i stället för att hörsamma uppmaningen, förvärrades konflikten.

För bara några dagar efter att hyresgästen fått brevet om att han måste skärpa sig, gjorde hyresvärden ett besök i fastigheten eftersom mannen spelade hög musik och uppträdde våldsamt. Besöket gjorde 50-åringen så upprörd att han slog sin hyresvärd i ansiktet och spottade honom på ryggen.

Hyresvärden polisanmälde händelsen och sa upp mannen.

Läs ocksåAmatörkemist tvingas försvara sin hobby i hyresnämnden

Men eftersom mannen inte ville flytta frivilligt gick ärendet till hyresnämnden där mannen företräddes av Hyresgästföreningen.

När ärendet skulle upp i hyresnämnden hade det gått nästan ett halvår sedan 50-åringen slog sin hyresvärd. Mannen intygade att det som hänt var historia, att han lugnat sig och vidtagit rättelse sedan dess.

Då tog hyresvärden fram sitt trumfkort. En dom som rörde en närmare händelse.

Läs ocksåProtest mot Borlänges miljonuttag från Tunabyggen

Domen rörde visserligen en granne till 50-åringen som under en blöt natt i vid årsskiftet uppträtt så våldsamt att han dömdes till fängelse. Men i domen finns också en passage som väl beskrivet hur just 50-åringen attackerar den aktuelle grannen i trapphuset. Med en yxa.

Där beskrivs hur 50-åringen slår grannen i huvudet och i ryggen med yxan. Grannen faller och blöder kraftigt men lyckas ändå ta sig upp och sätta kurs mot sin lägenhet. 50-åringen är honom i hälarna, men grannen har tur och har lyckats låsa om sig i sin bostad. Då slår 50-åringen yxan i dörren. Vid handtaget och i dörrkarmen.

50-åringen medger visserligen att det stämmer att han slog sin granne med yxan, men menar att det berodde på att grannen uppträtt våldsamt en stund tidigare.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att de anser det vara styrkt att 50-åringen inte vidtog rättelse när hyresvärden uppmanade honom till det. Mannen mister därför sin bostad och får enligt nämnden inte ens uppskov med avflyttningsdatumet.

Läs också Tryggt boende lockar många Dystert trendbrott: Fler barn vräkta 2018

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.