Annons

Barnsäkert hem – så fixar du det

Tips & Råd ​Hemmet är en farlig plats – så gör du det säkrare för ditt barn.
 
Spisen ska ha tippskydd!
Små barn har dött när de klättrat upp på ugnsluckan och sen fått spisen över sig. Det är lag på att spisar ska ha tippskydd, något det tyvärr ofta slarvas med. Testa så att det inte går att rucka spisen ur läge.
Hällskydd hindrar barn från att komma åt kastruller och varma plattor. Ugnsluckan ska ha barnsäker spärr samt skyddsgaller om den ej är isolerad. Spis och vask ska vara nära varandra. Undvik att bära kokhett vatten och liknande genom kök och andra rum. Tips: Köp spis och annan köksinredning med rundade hörn.
Spärra lådorna!
Lådspärrar är en bra försäkring mot skador. Ett kvastskaft eller en bandyklubba kan hindra barn från att använda lådorna som trappsteg.
Petsäkra vägguttagen!
Små barn älskar att peta i hål och att dra i allt som hänger ner. Se till så att alla kontakter och eluttag är petsäkrade. Använd sladdvindor och håll undan sladdar till köksmaskiner. Installera jordfelsbrytare som bryter all ström vid eventuella elfel.
Spärra alla fönster!
Ett barn kan snabbt klättra upp – och trilla ut. Fönsterspärrar hindrar barnet från att trilla ut eller klämma sig. Barnsäkra fönsterlås är ett annat alternativ.
Frottéhandduk minskar klämrisk
För små barn är det ofta spännande att öppna och stänga dörrar. Men det är lätt hänt att klämma sig. Men med en vikt frottéhandduk över dörren går den inte att stänga helt. Välj dörrar utan skarpa kanter.
Mediciner och kemikalier
Kemikalier, mediciner, giftiga växter – inget för barn. Lås in mediciner och kemikalier eller ställ dem högt upp. Låsbara skåp finns i olika storlekar, prisklasser och utföranden.
Kontrollera om dina krukväxter
är giftiga på www.giftinformation.se. Är olyckan framme, ring 112!
Förankra bokhyllan
För ungar i kryp- och klätteråldern kan bokhyllan upplevas som en spännande klätterställning. Förankra därför bokhyllan stadigt i väggen. Sätt tunga böcker i botten på bokhyllan och lätta böcker överst. Inga tunga lådor eller pjäser i hyllan, som barnet kan få över sig. Skruva fast all annan riskabel inredning som tunga och stora skåp.
Trappgrind ett måste!
Fram till fyraårsåldern är trappan ett farligt ställe. När barnet tränar i trappan ska en vuxen vara med och hålla handen. Sätt grind både vid trappans över- och nederdel. Skaffa räcken som barnet inte kan klättra i. Minska all risk för barnet att falla emellan stegen och ner i golvet.

Annons

Tipsen från: Kerstin Csiffary, sakkunnig på barnsäkerhet på Konsumentverket.

Läs mera. Boverkets byggregler går att ladda ner gratis: www.boverket.se www.skyddsnatet.se

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Läs också Så hanterar du en störande granne Så undviker du att föräldrafri fest spårar ur Hund i lägenhet - det här gäller Så lär du dig grannens namn Välj hundrasen som passar dig som hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.