Annons

Billig semester – några smarta tips

Tips & Råd ​En del drar till Ibiza, andra till Magaluf. Men för de flesta hyresgäster blir det en sommar i Sverige igen. Det visar Hem & Hyras undersökning.Vi tipsar om några bra sätt att semestra billigt.

​Var semesterveckorna ska tillbringas är en het fråga runt många köksbord. När den svenska sommaren visar sig från sin sämsta sida brukar det bli rusning efter sista minuten-charter.
Men långt ifrån alla kan – eller vill – lämna landet även om åskmolnen tornar upp sig på tv-meteorologernas kartor.

Enligt en Skop-undersökning som Hem & Hyra låtit göra bland drygt 700 boende i hyresrätt tillbringar nästan åtta av tio större delen av semestern innanför rikets gränser. Och fyra av tio tillbringar den mesta tiden i den egna lägenheten.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Bland dem som inte stannar i hemmets trygga vrå är det populärast att besöka vänner och släkt i Sverige, följt av att åka till fritidshuset. Knappt var femte hyresgäst i undersökningen uppger att de äger fritidshus i Sverige.
Brist på pengar är en av huvudanledningarna till att hyresrättsboende väljer att stanna hemma eller enbart åka på kortare semestertripper.

Annons

Enligt föreningen Makalösa föräldrar kommer fyra av tio av deras medlemmar att inte åka någonstans.
– Att åka på semester är en lyx som halkat långt ner på många av våra medlemmars prioriteringslista. Hög arbetslöshet, sänkt sjukersättning och dyrare boende har slagit hårt mot ensamstående föräldrar de senaste åren, säger Helene Sigfridsson, generalsekreterare i Makalösa föräldrar.

Bland dem av föreningens medlemmar som har råd att resa finns en irritation över att så kallade familjepaket omfattar två vuxna plus barn. Det blir dyrare att resa som ensam vuxen och ibland räknas då barnen som vuxna.

Läs ocksåPumpor och spindlar – så fixar du festen till halloweenDukat bord för Halloweenfest med pumpor i papper och dekorationer

– Många ensamstående har inte råd, så enkelt är det. Vi försöker tipsa om roliga semesteraktiviteter i närområdet, säger Helene Sigfridsson.

Annons

Ett sätt resa billigt är att byta bostad, (se tips till vänster.) Men tänkt på att skaffa skaffa värdens tillstånd. Att semesterbyta bostad är i lagen att jämställa med andrahandsuthyrning, som alltid kräver värdens tillstånd. Skriftligt är alltid bäst, exempelvis via e-post. I praktiken är det svårt att bli av med sitt hyreskontrakt för att man lånat ut lägenheten i en eller två veckor. Värden måste nämligen först skicka en rättelse. Innan det skett är semesterbytet sannolikt avslutat.

Fakta: 3 budgetips för semestern

Boka tåg- och flygbiljetter i tid. Det blir mycket billigare då. För de allra billigaste SJ-biljetterna – häng på låset 90 dagar i förväg.
Turista i din hembygd. Det finns säkert många pärlor som du inte upptäckt ännu. Kolla vad turistbyrån har för tips.
Engagera dig i föreningar. Många ordnar aktiviteter, ofta med transport ordnad och sällskap på köpet.

 

Res billig – byt bostad. Några bra sidor:
http://www.intervac-homeexchange.com/
http://www.hembyte.nu/
http://www.bostadsbyte.com/

 

Läs också Så här gör du för att komma igång med triathlon Tänk på det här innan du skaffar stuga Förenkla eller slipp de svåra valen En härlig svensk höstweekend

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.