Annons

Bostadsbolagens vd:ar – så mycket tjänar de

Tips & Råd 80 400 kronor i månaden. Det är medellönen för högsta chefen i de 50 största kommunala bostadsbolagen, visar en undersökning som Hem & Hyra har gjort.

​Hem & Hyra har kartlagt lönerna för de verkställande direktörerna i landets 50 största kommunala bostadsbolag.
Skillnaderna är stora. Från drygt 50000 kronor i månadslön till över 120 000.

I stort sett följer en högre lön med en tjänst i ett större bolag, men det finns undantag. Till exempel får vd:n för Mitthem i Sundsvall 32 000 kronor mer varje månad än kollegan på Östersundsbostäder, trots att bolagen är ungefär lika stora.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Ålder och erfarenhet kan spela roll för lönen, liksom lokal arbetsmarknad. Lönenivåerna ligger generellt högre i Stockholmsregionen än i resten av landet. De tio kvinnorna i undersökningen har 4 000 kronor mer i snittlön än männen, men de leder också större bolag i genomsnitt.

Annons
Allra mest tjänar alltså Hans Lander i Linköping med sina 123 400 kronor i månaden. Därtill betalar Stångåstaden för en tjänstebil och en fyrarummare i bolagets bestånd. Förmåner som är värda cirka 15 000 kronor i månaden och som han förmånsbeskattas för.
– När jag fick jobbet blev jag erbjuden den här lönen och tackade ja. Jag kan förstå om man tycker det är mycket jämfört med andra yrken, men så ser lönestrukturen ut och ett företag kan inte göra helt annorlunda än samhället i övrigt, säger han.
 
Tommy Ählström (M) är ordförande i Stångåstadens styrelse och den som anställde Hans Lander på dessa villkor. Han säger att de här lönenivåerna gäller för verkställande direktörer på större företag.
Varför jämför man inte med lönerna för andra kommunala chefer i stället? Linköpings socialchef, till exempel, tjänar 57 000 kronor i månaden.
– De kommunala företagen skiljer sig inte så mycket från privata företag. Därför måste vi kunna rekrytera på samma marknad som de och betala bra för en bra vd. De som tjänar på att vi har ett välskött bolag är ändå hyresgästerna, säger Tommy Ählström.
 
I 60-talsområdet Johannelund möter vi tre av Stångåstadens hyresgäster som tvivlar på hans resonemang.
– Det hade säkert gått att hitta en kompetent person som kan göra ett bra jobb för en lägre lön än så, tycker Carl Ingemarsson, på promenad med Helena Ottosson och deras dotter Ellen i snålblåsten.
De och deras kompis Erik Johnsson tycker att det i och för sig kan finnas fog för vissa löneskillnader, men de får inte vara för stora. Dessutom tycker de att fel saker värderas upp.
– Socialchefen har nog ett ännu jobbigare jobb. Det borde kanske vara han som tjänade dubbelt så mycket som Stångåstadens vd, säger Erik Johnsson.
 
 

Fakta: Så här gjorde vi:

Vi tog de 50 största kommunala bostads-bolagen
Lönerna skiljer sig från drygt 50 000 kr/månad till över 120 000 kr/månad.
Lönerna i stockholms-regionen ligger högre än i resten av landet.
Högst lön har Hans Lander, vd för Stångåstaden i Linköping.

Läs också Se om din värd är en av 2017 års sämsta Så slipper du betalningsanmärkningar Så mycket tjänar din bostads-vd Se om din värd belönar trogna hyresgäster Så mycket satsar din värd på underhåll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.