Annons

Har du koll på ditt underhåll?

Tips & Råd Var fjärde hyresgäst har inget inflytande över lägenhetens underhåll. Det visar Hem & Hyras granskning av hur ofta de 50 största allmännyttiga bostadsbolagen renoverar lägenheterna. Har du koll?​
Foto: Janne Danielsson
Hem & Hyras undersökning av underhållet hos de 50 största allmännyttiga hyresvärdarna visar att det periodiska underhållet, där hyresvärden målar och tapetserar om med regelbundna tidsintervall, nästan helt har
försvunnit (se grafik).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

28 procent av de allmännyttiga hyresvärdarna har ett fastighetsägarstyrt underhåll. Det innebär att var fjärde hyresgäst i Hem & Hyras undersökning inte kan påverka underhållet, utan hyresvärden avgör om lägenheten behöver tapetseras om och målas.
Närmare hälften av hyresgästerna har ett så kallat hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll, HLU. Det fungerar ungefär
som det periodiska underhållet, med skillnaden att hyresgästerna kan styra när och om underhållet ska utföras.

Annons

Vill hyresgästen inte tapetsera om efter exempelvis tolv år så ges rabatt på hyran.
– HLU är den bästa formen av lägenhetsunderhåll,
anser Anders Mattsson, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen och tillägger att man ännu inte har någon samlad policy för underhåll.
Mest kritisk är han mot VLU, valfritt lägenhetsunderhåll, som ligger utanför hyran och innebär att hyresgästerna tar över ansvaret för lägenhetens underhåll.
Enligt Hem & Hyras granskning är VLU förhållandevis vanligt. Elva bostadsföretag använder VLU, däribland MKB, Malmö Kommunala Bostadsföretag.

En femte variant av lägenhetsunderhåll är olika sorters reparationsfonder som används av bland Halmstads Fastighets
AB (HFAB). Bonusfonden kallas underhållet där HFAB lagt in ett grundbelopp på 20 procent av underhållskostnaden.
För en trea på 70 kvadratmeter innebär det 7 800 kronor.
Till grundbeloppet avsätts 40 kronor per kvadratmeter och år som dras från hyran. För en trea innebär det cirka 230 kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåSe om din värd är en av 2017 års sämsta
Läs också Så slipper du betalningsanmärkningar Så mycket tjänar din bostads-vd Se om din värd belönar trogna hyresgäster Så mycket satsar din värd på underhåll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.