Annons

Odla ätbara grödor inomhus

Tips & Råd Smörgåskrasse, ärtskott eller kruksallad är enkelt att odla hemma. Eller varför inte tomat, chili eller lök? Det är bara att börja!
Foto: Pixabay
Egna tomater. Så tomater från frö och plantera om i större kruka efter hand som plantan växer – eller köp en kruktomat med färdigutvecklade tomater som bara ska vattnas, gödslas och skördas.

Att bo i lägenhet är inget hinder för att odla ätbart. Det går utmärkt att skörda sallatsblad, kryddor och grönsaker på fönsterbrädan. Och med lite extraljus kan du börja redan nu!

Gröna blad av olika slag är lättast att lyckas med om du vill testa att odla ätbart för allra första gången. Ärtskott, smörgåskrasse och solrosskott behöver bara några centimeter jord för att du ska lyckas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är både billigt och roligt att odla från rester av det du köpt och ätit upp eller ratat – som den skördade kruksalladen eller en lök eller vitlök som börjat växa i kylskåpet. Kruksalladen behöver du bara ställa i fönstret och fortsätta vattna och gödsla så kommer det blad som du kan äta. Lökarna sätts en fjärdedel djupt i en kruka med jord. Då växer blasten som är god i sallad eller som krydda på mackan.

Annons

Våga så saker från frö! Det är ett billigt sätt att få egen mat. Kryddor som basilika, koriander eller blomsterkrasse kan sås i vanliga ler- eller plastkrukor. Blir det blommor på krassen är de också ätbara. Växtbelysning gör att de växer snabbare och plantorna mår bättre under längre tid.

En något större utmaning – men fullt möjlig – är det att odla tomat, chili eller gurka på fönsterbrädan. Så fröna i februari-mars och plantera om i större krukor efter hand och bind upp när det behövs. Tänk på att dessa växter vill ha massor av ljus, vatten och näring och, inte minst, rejäla krukor när de vuxit till sig. Fram till början av april är extra belysning ett måste för att resultatet ska bli lyckat. Låt lamporna vara tända 12–16 timmar under dagtid och släckta på natten.

Annons
Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Är du tveksam till att dra upp plantor själv finns det småplantor av det mesta att köpa i trädgårdsbutiker under våren. Allra enklast är det att odla så kallade kruktomater, små buskiga sorter som ofta har frukt redan när man köper dem. Bara att vattna, gödsla och skörda.

Fakta: Tips för att lyckas
  • Så frön i såjord eller blomsterjord med 1/3 grus eller sand.
  • Använd gödslad jord, gärna ekologisk, till plantor.
  • Alla krukor ska ha dräneringshål i botten. Ställ krukorna på fat.
  • Vattna regelbundet. Plantor gillar varken att ha det snustorrt eller dyblött. Enklast är det att vattna på fatet och hälla bort överskottsvatten efter en halvtimme.
  • Växter som ska stå i fönstret längre än fyra veckor gödslas därefter 1–2 gånger i veckan med flytande näring som blandas i vattenkannan.
  • Utan ljus dör plantorna. Ställ dem i fönstret eller så ljust som möjligt. Under den mörka årstiden – november till mars – behövs extra ljus. Köp växtbelysning i plantskolan eller låt skrivbordslampan vara tänd över växterna dagtid.
  • Glöm inte plantera om växterna vartefter de växer. När rötterna tittar ut i botten på krukan är det dags.
  • Sätt i en stödpinne till höga växter som tomater, chili och gurka och bind upp dem efter hand som de växer.
  • Ärtskott. Strö ut ärtorna tätt på en fuktig jordbädd. Vid skörd, lämna 3–4 centimeter längst ner på stjälken så kan du skörda två gånger.
Fakta: Varde ljus, så växer det bättre

 

Växtbelysning. Lampan från Nelson Garden får småplantor som blomsterkrasse att stormtrivas även mitt i vintern. Skörda kontinuerligt!
Mer ljus än värme. Lysrör och led är bäst, men även en skrivbordslampa kan fungera. Men håll ett avstånd på 15–20 cm så att bladen inte bränns.

Smörgåskrasse. Det minst krävande du kan odla. Det går bra att så fröna på ett lager fuktad bomull och skörda tio dagar senare!

Kruksallad. Låt salladen få nytt liv efter skörden genom att ställa krukan i fönstret och fortsätt vattna och gödsla så kommer det nya blad.

Basilika. Den kan du dra upp från frö och sedan skörda av hela sommaren och en bit in på hösten. Men låt inte jorden torka ut!

Lök av olika slag. Både vanlig lök och vitlök kan planteras i jord. Blasten smakar pikant och kryddigt.

Läs också Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.