Annons

Patchwork – allt du bör veta om nya retromattan

Tips & Råd Lapptekniken skakar liv i gamla slitna textilier. Patchworkmattor blir allt mer trendiga. Här får du tips inför köpet.

Tosse och Susanne Holmgren reste runt på den turkiska landsbygden och köpte upp gamla mattor, klippte bort det som var slitet och satte ihop resterna till nya mattor. Behövde de piggas upp så färgades de in i ett bad som gav den nygamla mattan ett snyggt, enhetligt intryck. Fem år senare har dessa mattor skapat en helt ny trend.

– De passar bra i trenden av återvinning och redesign, säger Tosse Holmgren, Vintage Carpets.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Patchworkmattor finns numera att få i alla prisklasser. De allra billigaste är maskingjorda av konstmaterial, eller helt enkelt med ett tryckt mönster som ska likna lappteknik. Men gillar man saker som håller i längden är det patchwork av äkta ullmattor som gäller. Se upp om priset då är för lågt. Då kanske mattan inte är äkta.

En äkta matta är gjord av naturmaterial. Det är bomull i varpen och ull i inslaget – material som känns på ett speciellt vis och som håller länge, tål mycket. Material som kan återanvändas om och om igen.
Vill du vara helt säker så vänder du dig enklast till en matthandlare. ]

Annons

7 Tips inför mattköpet:

 1. Lägg ut tidningar på golvet där du vill ha mattan så får du en bättre uppfattning om storlek och placering. 
 2. Låna hem mattan – om det är möjligt – innan du bestämmer dig. Då ser du hur den ser ut i olika ljusförhållanden hemma hos dig.
 3. Patchworkmattor av äkta, handgjorda ullmattor har ett andrahandsvärde. Väg in det i priset när du köper.
 4. Vill du vara säker på att mattan är av bra kvalitet så gå till en matthandlare. Där har de ofta mer kunskap om mattornas ursprung än i en vanlig inredningsbutik. En del kan även skriva äkthetsintyg som kan vara bra att ha vid en vidareförsäljning. 
 5. Patchworkmattor av ull är slitstarka och tål väder. Rengörs med dammsugning. Lönar sig att låta renovera.
 6. Patchworktekniken gör att mattan är mycket användbar och fungerar som ensam dekoration mitt på ett golv eller hängande på en vägg.
 7. Vill du ha patchworkeffekten men till ett lägre pris så finns mängder av mattor med tryckt mönster av lappteknik.

Patchwork: 

Patchwork är det engelska ordet för lappteknik, en textil teknik där mindre tygbitar sys ihop till ett större föremål som täcken eller kuddvar. Det ursprungliga syftet var att ta till vara tygspill från annan sömnad eller punktvis slitna textilier. Genom att sy ihop spillbitarna till olika mönster så blev föremålen dekorativa.
(Källa: Wikipedia)

Så gör du:

 1. Köp små äkta mattor på loppis.
 2. Klipp bort trasiga bitar med en vass sax.
 3. Lägg ut bitarna till en matta i ett nytt mönster, ny form och ny storlek
 4. Sy ihop med kraftig tråd, anpassa nål och tråd efter typ av matta. Är mattbitarna kraftiga kan du försöka limma dem mot varandra. Om du vill kan du sedan täcka skarven med ett band. Är mattan tunn kan du försöka sy i maskin.
 5. Välj tvättäkta textilfärg, finns både för natur- och syntetmaterial. 
 6. Lägg mattan i ett färgbad eller kör i maskin om den inte är för stor. Glöm inte att tvätta ur maskinen en extra gång efter att du färgat.
 7. När mattan är torr kan du ”backa” den, det vill säga fästa den mot ett underlag eller halkskydd.

Quickfix:

Piska loppismattan ordentligt och dammsug den tills den är ren och fin. Måla direkt på mattan med en permanent tuschpenna. Fyll i ljusa partier med en och samma nyans eller variera.

Se upp så att den färdiga mattan inte färgar av sig på golvet eller andra textilier.

Annons
Läs också Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Maxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Så pimpar du balkongen för våren och sommaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.